Zilele trecute v-am spus ca in iOS 10 si alte versiuni ale sistemului de operare, compania Apple logheaza datele utilizatorilor care folosesc aplicatia Mesaje, Messages, pentru iMessage. Nu vorbim despre pastrarea datelor din conversatii, ci despre o logare a numitor tipuri de date privind conversatiile pe care le facem de pe iPhone, iPad sau iPod Touch.
Mai exact, compania Apple logheaza IP-ul de pe care facem interogari pentru serverele iMessage, iar in baza sa ne poate fi descoperita locatia din care trimitem mesaje. Mai mult decat atat, Apple logheaza in servere inclusiv contactele cu care noi purtam discutii, dar si alte date privind conversatiile, fara a stoca mesajele sau atasamentele trimise.
Separat de informatiile de mai sus, cei de la Apple inregistreaza si alte date de la aplicatii care interactioneaza cu iMessage, dar despre acestea nu se stie deocamdata nimic. Vorbim probabil tot despre interogari pentru numere de telefon care se fac in vederea validarii trimiterii de mesaje prin iMessage catre contactele cu care dorim sa comunicam.
iOS 10 – Apple recunoaste ca logheaza datele iMessage
Raspunzand publicatiei care a dezvaluit aceste informatii, compania Apple a declarat ca logheaza intr-adevar anumite date inregistrate de serverele iMessage, dar numai pentru 30 de zile. Aceasta perioada poate fi extinsa daca ordine judecatoresti impun acest lucru, iar la cererea autoritatilor Apple va furniza orice fel de date pe care le are la dispozitie.
Cand agentiile politienesti ne prezinta o citatie valida, sau un ordin judecatoresc, noi le furnizam informatiile cerute, daca se afla in posesia noastra. Avand in vedere ca iMessage cripteaza conversatiile, nu avem acces la continutul acestora. In unele cazuri putem furniza anumite date din logurile serverelor care sunt generate de catre accesarea anumitor aplicatii de catre clienti. Lucram indeaproape cu organele de politie pentru a ii ajuta sa inteleaga ce le putem oferi si a le explica foarte clar ca aceste loguri nu contin datele din conversatii si nu confirma faptul ca ar fi avut loc conversatii.
Practic, Apple spune ca le ofera autoritatilor doar o serie de date meta care nu ar avea importanta foarte mare, deoarece nu dovesc faptul ca anumite conversatii ar fi avut loc. Desigur ca adevarul este stiut doar de catre compania Apple, iar noi nu il vom avea prea curand.