In mijlocul constantelor discutii privind mutarea productiei iPhone din China in SUA, iata ca apar si primele informatii clare cu privire la complexitatea uneia semenea schimbari. Apple are foarte multi parteneri asiatici pe care se bazeaza pentru a fabrica terminalele iPhone pe care le vinde in lumea intreaga, iar cei de la Foxconn sunt piesa centrala in tot acest angrenaj.
Foxconn a construit in Zhengzhou, un oras de 6 milioane de oameni dintr-o regiune saraca a Chinei, cea mai mare fabrica in care sunt asamblate terminale iPhone. Conform informatiilor venite de acolo, nu mai putin de 500.000 de terminale sunt asamblate zilnic de catre angajatii celor de la Foxconn, cateva sute de mii de persoane lucrand pentru ei.
Zhengzhou este numit de catre localnici “orasul iPhone” din cauza numarului foarte mare de oameni care lucreaza in complexul industrial construit de catre Foxconn acolo. Singurul scop al acestuia este de a fabrica, cat se poate de multe terminale iPhone pentru compania Apple, totul la cel mai mic pret posibil pentru cei din Cupertino.
“Orasul iPhone” in care se asambleaza 500.000 unitati zilnic
Conform unui numar de peste 100 de interviuri luate de catre publicatiile americane oamenilor care lucreaza acolo, Foxconn beneficiaza anual de stimulente fiscale in valoare de cateva miliard de dolari. Guvernul chinez le ofera pentru ca Foxconn sa poata asambla terminalele iPhone pentru compania Apple, iar in schimb cei din Cupertino beneficiaza de preturi de productie foarte bune.
“It all centers on Zhengzhou, a city of six million people in an impoverished region of China. Running at full tilt, the factory here, owned and operated by Apple’s manufacturing partner Foxconn, can produce 500,000 iPhones a day. Locals now refer to Zhengzhou as “iPhone City.””
Cei de la Foxconn au investit multe miliarde de dolari in “orasul iPhone” si au multi parteneri care au creat o infrastructura locala pentru furnizarea de componente. In aceasta idee, o mutare in SUA nu ar fi benefica in vreo masura sau alta pentru taiwanezi si le-ar afecta serios profitul obtinut din colaborarea cu cei de la Apple.
“The state-of-the-art facility was built several years ago to serve a single global exporter: Apple. The well-choreographed customs routine is part of a hidden bounty of perks, tax breaks and subsidies in China that supports the world’s biggest iPhone factory. The package of sweeteners and incentives, worth billions of dollars, is central to the production of the iPhone, Apple’s best-selling and most profitable product.”
Cu asemenea beneficii oferite de catre guvernul Chinei pentru fabricarea iPhone in tara sa, Donald Trump va avea probleme foarte mari in a convinge pe cineva sa faca asamblarea in SUA. Cei de la Foxconn se bucura de angajati cu dorinte mici si stimulente guvernamentale, iar in SUA nu vor gasi nici pe departe conditii atat de bune.