Compania Apple se lauda cu faptul ca nu le permite autoritatilor sa acceseze datele personale ale clientilor sai, insa o poveste recenta dezvaluie o cu totul alta situatie. Vorbim despre un american care a hartuit un jurnalist al unei publicatii din SUA si care a fost prins de catre autoritati cu ajutorul iCloud si a datelor asociate Apple ID-ului sau.
John Rivello este numele barbatului, el hartuind un jurnalist al Newsweek cu poze care i-au provocat celui din urma un atac de apoplexie. In baza plangerii jurnalistului, politia a inceput investigatiile si a aflat de la Twitter ca barbatul a folosit o adresa de email falsa si o cartela preplatita a operatorului Tracfone pentru a accesa Twitter.
Datele de la Twitter au fost obtinute in baza unui mandat judecatoresc, insa de la Tracfone politia nu a putut obtine nimic deoarece operatorul MNVO nu avea date ale clientilor. Avand in vedere ca vorbim despre un MNVO, cei de la AT&T isi inchiriau reteaua pentru Tracfone si desigur ca aveau date despre cei care ii accesau reteaua pentru a naviga pe internet.
Twitter le-a oferit politistilor adresa IP folosita pentru accesarea conturilor din care au fost trimise pozele, iar AT&T a completat informatiile cu faptul ca un iPhone 6 i-a accesat reteaua cu cartela Tracfone si a avut asociata acea adresa IP. Afland ca un iPhone 6 este implicat, politia a trimis un mandat judecatoresc catre compania Apple pentru a afla informatii despre terminal.
Cei de la Apple au asociat adresa IP cu un cont iCloud vechi de 5 ani de zile, apartinand lui John Rivello, iar de aici incolo lucrurile au devenit simple. Analizand datele din iMessage si pozele din iCloud, politistii au descoperit obsesia barbatului cu jurnalistul de la Newsweek si au decis sa il aresteze, avand dovezi necesare pentru a-l trimite in judecata.
Practic, povestea ne arata cat de usor poate fi descoperita identitatea cuiva online chiar daca incearca sa se ascunda, dar si cate date pot fi preluate de la Apple desi compania spune ca multe informatii sunt tinute secrete.