Sistemul inteligent care previne si impiedica conflictele intre cupluri

Cercetatorii de la Universitatea din California (Los Angeles) au folosit un sistem de inteligenta artificiala pentru a analiza modelele lingvistice si semnele fiziologice pentru a detecta conflictele in cupluri. Lucrarea, pe care echipa a publicat-o în revista IEEE Computer, arata ca este pentru prima data cand sa demonstrat ca aceasta monitorizare functioneaza in afara unui cabinet de psihologie.

Proiectul condus de Adela Timmons de la USC, cercetatorii au folosit telefoane inteligente si wearables pe 34 de cupluri in confortul casei lor. Dispozitivele au fost echipate cu algoritmi de invatare a masinilor care ar putea depasi modelele clasice de vorbire si de fiziologie, cum ar fi o crestere a frecventei cardiace si a nivelului de conductivitate a pielii, doua semne pe care studiile anterioare s-au dovedit a fi asociate cu, conflictul.

In cursul studiului de zi cu zi, un senzor aflat pe pieptul fiecarui partener a masurat frecventa cardiaca, o banda de mana a masurat nivelul de conductivitate a pielii si un smartphone a colectat inregistrari audio in timp ce participantii erau urmariti prin GPS. Telefonul inteligent ar cere cuplurilor sa confirme daca a aparut un conflict atunci cand a fost detectat.

Cu toate lucrurile luate in considerare, sistemul a reusit sa detecteze cu exactitate conflicte 79,3% din timp. Numai cu indiciile limbajului, rata de exactitate a fost de 62,3%, mai putin impresionantă. Cu toate acestea, abilitatea sistemului de a detecta conflictele nu reprezinta inca prezicerea sau chiar prevenirea altercatiilor.

Cu pasi inceti, dar siguri, in viitorul apropiat, vom avea deci o aplicatie ce poate previni si impiedica conflictele intre cupluri.