Facebook este acuzata ca ii santajeaza pe utilizatorii sai, un stat foarte puternic fiind pregatit sa porneasca un adevarat razboi impotriva gigantului american. Vorbim aici despre o problema pe care cei de la Facebook o au de ceva vreme si in care incearca acum sa ii implice pe utilizatori printr-o schimbare facuta recent in cadrul retelei sale de socializare.
Mai exact, Germania acuza compania Facebook ca ii santajeaza pe utilizatorii retelei sale de socializare prin noi termeni si conditii de utilizare ai platformei. Autoritatile germane au inceput sa verifice acesti termeni si conditii impusi/se de catre compania Facebook, considerand ca ei sunt folositi pentru practici neconcurentiale de catre americanii din Menlo Park.
Autoritatile germane sustin ca Facebook ii obliga pe utilizatori sa accepte acesti termeni si conditii, aparent ilegale, altfel risca sa nu-si mai poata contacta prietenii, deci practic ii santajeaza. Desigur ca vorbim aici despre o logica destul de “intinsa” propusa de catre guvernul german, insa din moment ce o prezinta public impotriva celor de la Facebook, atunci probabil o va sustine si in instanta.
Facebook este acuzata de guvernul german ca ii santajeaza pe utilizatori
Conform autoritatilor germane, orice persoana care nu accepta termenii si conditiile de utilizare ale Facebook are optiunea de a nu folosi reteaua de socializare. Cei care o fac, sunt exploatati de catre Facebook, datele lor fiind preluate automat de catre companie si lor fiindu-le afisate reclame targhetate, pe care multi dintre ei cel mai probabil nici nu vor sa le vada.
Autoritatile germane acuza compania Facebook si de faptul ca prin termenii si conditiile de utilizare isi aroga dreptul de a culege o gama foarte larga de informatii despre utilizatori. Aceste practici ar putea incalca legislatia germana in materie de intimitate a cetatenilor, iar daca acest lucru se va dovedi a fi adevarat, atunci Facebook ar putea avea probleme mari si ar putea risca amenzi serioase.
“Whoever doesn’t agree to the data used, gets locked out of the social network community. The fear of social isolation is exploited to get access to the complete surfing activities of users.”
Lupta pe care o duce Germania cu Facebook ar putea fi un punct de plecare pentru uniunea Europeana in ideea de a intari siguranta tuturor europenilor. Daca Germania va reusi sa oblige Facebook sa-si schimbe termenii si conditiile de utilizare ai retelei de socializare, pentru a proteja intimitatea utilizatorilor, atunci Uniunea Europeana ar putea ataca compania americana intr-un mod similar.
Indiferent de situatie, cei de la Facebook par sa aiba probleme serioase si sa nu-si mai poata desfasura activitatea chiar asa cum isi doresc, europenii fiind hotarati sa-i protejeze pe cetateni.