FBI, una dintre cele mai cunoscute si importante agentii federale de pe planeta, a facut in weekend un anunt extrem de important care ii vizeaza pe utilizatorii de routere Wi-Fi din intreaga lume. Vorbim despre o problema care a afectat deja sute de mii de oameni din diverse zone de pe glob, cei de la FBI sustinand ca hackeri rusi au creat o imensa retea de roboti virtuali bazata pe routere Wi-Fi infectate, ea fiind folosita deja pentru diverse atacuri.
FBI face un avertisment cu privire la malware-ul VPNFilter, despre care v-am vorbit saptamana trecuta, el fiind distribuit de hackerii de la Sofacy, cunoscuti si sub denumirile de A.P.T. 28, sau Fancy Bear, armata rusa putand fi in spatele lor. Conform companiilor de securitate informatica, acesti hackeri au reusit sa creeze un malware care infecteaza aproape orice fel de routere Wi-Fi Linksys, MikroTik, Netgear si TP-Link, problema fiind una uriasa.
FBI: AVERTISMENT CRITIC pentru Detinatorii de Routere Wi-Fi
FBI sustine ca reteaua hackerilor este in constanta crestere din 2016 pana acum, peste 500.000 de persoane fiind infectate, agentia federala recomandandu-le oamenilor sa isi reporneasaca routerele intr-o tentativa de a o destabiliza. FBI a confiscat domeniul toknowall.com, prin care routerele infectate initial erau reinfectate dupa repornire, acum acest lucru fiind imposibil, iar de aceea FBI le cere oamenilor sa isi reporneasca routerele, pentru a incerca sa scape de malware.
“The FBI recommends any owner of small office and home office routers power cycle (reboot) the devices. Foreign cyber actors have compromised hundreds of thousands of home and office routers and other networked devices worldwide. The actors used VPNFilter malware to target small office and home office routers. The malware is able to perform multiple functions, including possible information collection, device exploitation, and blocking network traffic.”
FBI stie si ca acest malware poate distruge un router Wi-Fi printr-o simpla comanda data de catre hackeri, asa ca avertismentul privind repornirea si tentativa de a scapa de malware ar trebui privita cu foarte mare seriozitate. Orice persoana care are un router Linksys, MikroTik, Netgear si TP-Link ar trebui sa asculte de FBI si sa isi reporneasca dispozitivul pentru a scapa de malware, insa in general e recomandat sa va mai reporniti routerele pentru ca mai au si ele nevoie de asa ceva.