RCS & RDS. Vodafone, Telekom, Orange au avut parte de o veste foarte proasta zilele trecute, deoarece o initiativa foarte buna pentru a incerca scaparea de noua taxa pe cifra de afaceri, a fost respinsa. Mai exact, v-am spus saptamana trecuta ca opozitia parlamentara a adunat semnaturile necesare pentru a convoca o sesiune extraordinara a deputatilor pentru a discuta in avans OUG 114/2018, care ar putea fi anulata, sau modificata, scapand RCS & RDS si celelalte companii de noua taxa.
RCS & RDS. Din pacate, cererea lor de a convoca sesiunea extraordinara a fost respinsa de catre cei de la PSD, motivatia avand la baza faptul ca totul a fost doar o tentativa de a isi spori imaginea publica si nimic mai mult. OUG 114/2018 trebuie discutata de Senat si Camera Deputatilor, in aceasta ordine, pentru a ramane in vigoare, cea din urma camera fiind decizionala, iar din randul deputatilor au fost adunate semnaturile pentru a scapa RCS & RDS, si multe alte companii, de noile taxe.
RCS & RDS. Vodafone, Telekom, Orange raman fara sesiune extraordinara
RCS & RDS. Problema este ca OUG 114/2018 trebuie discutata mai intai in Senat, si abia apoi trimisa la Camera Deputatilor, deci sesiunea extraordinara trebuia convocata de catre senatori, nu de catre deputati. Cei de la PSD spun ca nu pot initia o sesiune extraordinara pentru Camera Deputatilor deoarece OUG 114/2018 trebuie discutata intai in Senat, care nu a avut o sesiune extraordinara convocata, deci procesul legislativ nu putea fi urmat, asa ca RCS & RDS au parte de o veste foarte proasta.
Pentru a putea fi puse în dezbaterea Camerei Deputaţilor, ca şi Cameră decizională, proiectele solicitate şi care se dezbat pe Camere separate, conform principiului bicameralismului, trebuie să parcurgă următoarele etape: prezentarea în Biroul Permanent al Senatului (primă Cameră), dezbaterea în comisiile de specialitate ale Senatului, dezbaterea şi votul în plenul Senatului, condiţii care nu au putut fi îndeplinite întrucât proiectele la care se face referire au fost înregistrate în ultimele zile ale anului precedent sau în timpul vacanţei parlamentare.
RCS & RDS. In conditiile in care opozitia stia cu siguranta ca trebuia convocat mai intai Senatul, unde oricum nu aveau voturi pentru a face asta, e discutabil de ce au ales sa anunte cu atat fast ceva ce nu poate fi facut. Chiar daca sesiunea extraordinara nu va fi convocata acum, RCS & RDS, si nu numai, au oportunitatea de a combate OUG 114/2018 in noua sesiune parlamentara, care incepe pe 1 februarie, deci ar fi castigat doar cateva zile in aceasta lupta.
RCS & RDS. Deocamdata compania detinuta de catre Digi e singura care a majorat preturile in urma adoptarii OUG 114/2018, insa multe alte companii le-ar putea creste daca ordonanta va trece de Parlament.