iPad 2 – iDevice.ro review

Astazi se implineste o saptamana de cand am primit tableta iPad 2 3G 16GB comandata de la iPad2.ro si a venit momentul sa ii fac mult asteptatul review. A fost o saptamna interesanta in care am invatat ca batranul meu laptop poate sta pe margine si ca Apple nu a oferit cat trebuie cu tableta iPad 2. Sunt multumit de achizitie, tableta si-a gasit locul in viata mea de zi cu zi insa acesta este doar inceputul. Voi imparti review-ul pe mai multe capitole ca sa acopar fiecare aspect al tablete cat se poate de coerent.

Design

Primul lucru de care te lovesti atunci cand vezi o tableta iPad 2 este design-ul exterior. De la departare seamana cu o tableta iPad normala pentru ca din fata ele sunt identice, insa cand te apropii si cand o iei in mana simti cat de diferit este noul design conceput de Apple. Tableta este cu 33% mai subtire decat vechiul model iar asta se simte, dar sa va spun ca diferenta se simte si fata de iPhone 4? marginile tabletei sunt mai subtiri avand in vedere modelul curbat al carcasei si din punct de vedere ergonomic veti vedea ca tableta se potriveste perfect in palma si asta ajuta foarte mult atunci cand navigati pe web sau jucati un joc, de exemplu. Nu credeam ca voi fi surprins de structura exterioara a tabletei insa cand o tineti in mana veti intelege ceea ce spun.

Componentele hardware interne

iPad 2 reprezinta un upgrade fata de iPad in ceea ce priveste componentele hardware deoarece vorbim despre un nou chip A5 cu procesor dual-core, 512 MB RAM, un chip grafic de 9 ori mai puternic, 2 camere, un speaker mai puternic si un giroscop. Acestea sunt cele mai importante componente hardware pe care Apple le-a prezentat si despre care noi trebuie sa stim. Procesorul dual-core si cantitatea dubla de RAM fata de iPad isi spun cuvantul in principal in ceea ce priveste navigarea pe web deoarece paginile se incarca mult mai repede, deschiderea mai multor tab-uri in background nu incetineste tableta si redschiderea unui tab din background nu duce la reincarcarea paginii.

Nu am avut o tableta iPad sa fac niste teste comparative, dar spre deosebire de iPhone 4, iPad 2 incarca paginile web cu 5 – 10 secunde mai repede(in functie de website), incarca aplicatiile cu doar cateva secunde mai repede si la fluenta de navigare prin meniuri nu exista mari diferente. In testele sintetice iPad 2 este prezentata ca fiind de 2 ori mai rapida decat iPhone 4 insa in realitate diferenta de performanta este mai mica si vorbim despre o tableta iPad 2 fara jailbreak si un iPhone 4 cu jailbreak. Ambele au 512 MB RAM si personal cred ca e suficient deocamdata pentru ca pe iPad 2 deschiderea unui numar mare de aplicatii in background nu afecteaza deloc fluenta sistemului de operare si nici la navigare web situatia nu e diferita.

Lasand la o parte puterea de procesare, sa trecem la speaker-ul din iPad 2 care pare a fi ceva mai puternic si scoate sunete usor mai clare decat cel din iPad. Nu ascult multa muzica pe iPhone sau iPad insa am fost placut impresionat de calitatea si puterea speaker-ului inclus, practic nici nu ma asteptam sa se auda atat de tare si de clar. Cred ca veti fi multumiti de ce a implementat Apple pe partea audio, pentru mine cel putin e suficient.

Ecranul

In iPad 2 Apple a folosit un nou model de ecran IPS care are aceeasi rezolutie de 1024 x 768 precum iPad si din pacate nu este Retina Display. Ecranul este cu 27% mai subtire decat in cazul tabletei iPad insa este si mult mai rezistent dar asta conteaza mai putin daca nu intentionati sa va folositi tableta pentru distrus obiecte de prin casa. Desi culorile sunt vii si imaginile aproape perfecte, totusi lipsa unui numar mai mare de pixeli per inch este sesizabila, mai ales daca ai un iPhone 4. Obisnuit fiind cu Retina Display pe iPhone 4, am fost dezamagit sa vad pe iPad 2 pixeli la iconite, text greu de citit cand nu e facut zoom intr-o pagina a unui site, un slider pentru corectarea cuvintelor care afiseaza imaginea in ceata, etc. Cred ca Retina Display pe iPad 2 ar fi schimbat cu totul regulile jocului si pentru mine actualul ecran din iPad 2 reprezinta o dezamagire.

Ca sa intelegeti mai bine cat de mare este diferenta intre un ecran cu Retina Display si cel din iPad 2 uitati-va la imaginea de mai jos. In dreapta avem iPad 2 si in stanga iPhone 4 iar diferenta de calitate este sesizabila. Cand veti pune unul langa celalat o tableta iPad 2 si un terminal iPhone 4 veti observa cat de mult conteaza numarul de pixeli per inch si cat de gresite sunt studiile care spun ca ecranul din iPad 2 se apropie de Retina Display.

Camerele

Daca v-ati luat iPad 2 cu gandul ca veti face poze sau filme de calitate exceptionala atunci probabil ati citit niste informatii gresite pe undeva. Camerele din iPad 2 sunt slabe, chiar foarte slabe pentru anul 2011 cand nici o tableta nu are camera mai mica de 3.2 megapixeli. Sunt sigur ca Apple nu dorea sa cheltuie prea multi bani pe niste camere pe care oricum nu le-ar fi folosit mai nimeni asa ca a preferat sa implementeze niste module ce sunt bune pentru facut apeluri FaceTime si un clip video ocazional care desigur ca va fi inregistrat in format 720p. Camerele nu se compara nici pe departe cu ce avem in iPhone 4 iar lipsa unui flash LED isi va face simtita prezenta cand incercati sa faceti o poza intr-un spatiu inchis.

FaceTime

Daca aveti un iPhone 4 sau un iPod Touch 4G atunci stiti cum functioneaza FaceTime. Pentru cei care nu stiu, FaceTime este functia de apeluri video implementata de Apple in terminalele sale. Aceasta functie poate fi folosita numai printr-o retea Wi-Fi insa cu anumite tweak-uri din Cydia o puteti folosi si pe o conexiune de date 3G. Pe iPad 2 merge fara probleme FaceTime-ul si chiar nu am intampinat probleme cu blocari ale stream-ului sau aparitia vreunor artefacte, totul a functionat cat se poate de lin, fara nici o problema. Nu am verificat cat anume consuma streamul de pe iPad dar presupun ca vorbim despre acelasi consum ca si pe un iPhone 4 sau iPod Touch 4G.

In iOS 4.3 Apple a implementat Personal HotSpot pentru iPhone 4, o functie care ne permite sa transformam terminalul intr-un Wi-Fi HotSpot folosind conexiunea de date a operatorului pentru a partaja internetul. Ei bine, iPad 2 poate face apeluri FaceTime folosind o conexiune de date a unui iPhone 4 care are Personal HotSpot activat. iPad 2 se conceteaza la iPhone ca si cum s-ar conecta la o retea Wi-Fi deci FaceTime merge fara probleme. Aceasta functie este foarte utila pentru cei care au iPad 2 Wi-Fi si nici un hotspot prin preajma.

Autonomia bateriei

iPad 2 ar trebui sa ne ofere nu mai putin de 10 ore de autonomie in cazul navigarii pe internet folosind o retea Wi-Fi. Daca folosim o retea 3G si mai adaugam push notifications, folosirea diverselor aplicatii, jucat jocuri, etc, atunci autonomia scade simtitor. Nu am facut un test de 10 ore ca sa vad cat anume tine bateria tabletei iPad 2 dar va spun ca la o folosire normala : navigat prin 3G si Wi-Fi, jucat jocuri, folosit diverse aplicatii, Push Notifications activate, brightness la valoare medie, facut apeluri FaceTime, o mica filmare, facut vreo 2 poze si folosit Photo Booth, tableta a necesitat reincarcare o data la 2 zile. Poate veti spune ca e putin insa credeti-ma ca am folosit destul de mult tableta si am totalizat vreo 7 – 8 ore de utilizare si pentru mine e mai mult decat suficient.

Desigur ca pe o tableta Wi-Fi only rezultatele vor fi mai bune dar pe a mea care are 3G si pe care semnalul de la Digi Fluctueaza e normal sa pierd din autonomie cat chipul baseband sta si cauta reteaua.

Adaptorul HDMI si SmartCover

Despre husa SmartCover am vorbit aici si va recomand sa cititi ce scrie acolo pentru ca nu are sens sa reiau aceeasi discutie. Parerile raman neschimbate chiar daca acel review a fost scris acum 4 zile. Adaptorul HDMI l-am primit abia astazi si m-am jucat foarte putin cu el. Ca o prima impresie va spun ca tableta s-a blocat prima oara cand am bagat cablul HDMI si adaptorul in ea, s-a blocat atat de bine incat a trebuit sa o resetez. Scalarea pe monitorul meu de 22 e inch s-a facut in asa fel incat nu vedeam status bar-ul sub nici o forma si desigur ca intr-un joc mi s-a blocat orientarea in portrait mode si nu a mai vrut sa revina la landscape mode pana nu am iesit din el. Blocari dese in timpul folosirii adaptorului, sunetul se transfera la monitor deci daca nu aveti unul cu boxe nu veti mai auzi nimic dar per total este o experienta interesanta. Imi place adaptorul, abia astept sa joc un Real Racing 2 HD cu el sa vad cum se face scalarea aia minunata promisa de Fiermint.

iOS 4.3

Am ajuns deja la iOS 4.3.1 in iTunes insa tableta mea a venit cu iOS 4.3 pre-instalat caruia nu i-am facut update inca si nici nu intentionez sa ii fac prea curand. Mare diferenta fata de iOS 4.2.1 pentru iPad nu exista, doar noul motorul Nitro Javascript care a fost implementat in Safari pe toate iDevice-urile si desigur noutatile pentru AirPlay, posibilitatea de a alege ce face butonul de silent/blocarea orientarii, etc. Despre performantele browserului am vorbit la capitolul hardware si nu am ce sa mai adaug, iPad 2 incarca paginile de internet foarte rapid and that’s a fact. Am vorbit si despre o lentoare a deschiderii optiunilor prin meniu dar nu e nimic suparator si nu se intampla intotdeauna.

Imi pare foarte rau ca un gadget precum iPad 2 nu are flash incorporat si spun asta deoarece nu pot vedea 70% din clipurile video ale site-urilor pe care le urmaresc. HTML 5 e pe val insa clipurile video, in special in Romania, ruleaza in flash playere pe site-urile ziarelor sau ale televiziunilor. Probabil ca ar fi consumat foarte multe resurse insa cred ca Apple ar fi trebuit sa ne dea posibilitatea de a instala flash si de a il folosi pe propria raspundere. Din punctul meu de vedere este un mare mare minus al tabletei care nu va fi remediat decat de comunitatea jailbreak-erilor.

In ceea ce priveste aplicatiile, avem la dispozitie nu mai putin de 75.000 in AppStore si toate ruleaza foarte rapid pe iPad 2. Jocuri, aplicatii utilitare, aplicatii pentru deschis/editat documente, toate functioneaza foarte bine si ceva mai rapid decat pe iPad sau iPhone 4. DIn pacate in aplicatia iBooks documentele nu se deschid chiar atat de bine si randarea unora se face cu greutate insa oricum vorbim despre o imbunatatire semnificativa fata de restul iDevice-urilor. Per total un spor de performanta semnificativ fata e iPad si iPhone 4.

Concluzii

iPad 2 este din punctul meu de vedere cea mai buna tableta de pe piata, nu cea mai completa insa cea mai utila. Are foarte multe aplicatii disponibile(spre deosebire de cele cateva sute pentru Android), are un sistem de operare matur care functioneaza aproape fara probleme si are hardware puternic, capabil sa ruleze orice in conditii optime. Poate iPad 2 inlocui un laptop? Din punctul meu de vedere da, il poate inlocui in anumite privinte  insa exista functii care pe un terminal mobil un pot fi indeplinite la fel de bine. Pentru mine laptop-ul a luat un rol secundar, chiar si la scris articole, insa in ceea ce priveste navigarea pe web din pacate iPad 2 fara flash e in mare parte nefolositoare.

Camerele sunt foarte slabe, ecranul ar putea fi mai bun si sistemul de operare are nevoie de un facelift major, insa ca si tableta as prefera iPad 2 in locul oricarei alte tablete. Nu regret ca am cumparat-o, o voi folosi cu siguranta in locul unui iPhone nu doar cand sunt pe drum dar si acasa si credeti-ma ca e mai relaxant sa stai in pat cu o tableta iPad 2 decat cu un laptop. Va recomand sa o achizitionati daca sunteti in cautarea unei tablete pentru ca altceva superior din punct de vedere calitativ nu veti gasi.

Tableta mea a fost cumparata de la iPad2.ro la un pret mai mult decat bun pentru Romania si a ajuns mai repede decat tabletele livrate de magazinele autohtone. Eu am un model 3G de 16GB care nu poate fi achizitionat nici de la eMAG, evoMAG sau PCGarage/PCFun, insa preturile pentru iPad 2 in Romania sunt mai mult decat decente. O tableta iPad 2 in Romania este disponibila la preturi incepand cu 2400 lei si poate ajunge pana pe la 3800 lei, in functie de magazin. Aceste 4 magazine mentionate de mine sunt singurele magazine online care aduc iPad 2 insa eu am preferat sa o am mai repede si mai ieftin prin iPad2.ro.