Prima inima printata 3D folosind material biologic de la un pacient reprezinta punctul culminant al multor ani de cercetare si evolutie in domeniul medicinei, si ne da foarte mari sperante pentru un viitor mai bun. Cercetatorii universitatii din Tel Aviv, Israel, au reusit sa realizeze inima printata 3D, aceasta avand toate canalele de vascularizare ale unei inimi normale, iar partea cea mai interesanta este ca a fost facuta cu material biologic de la un pacient.
Inima printata 3D are sanse foarte mici de a fi respinsa de catre pacientul in care ar putea fi folosita, iar asta pentru ca este produsa folosind chiar celulele sale, deci organismul ar trebui sa o perceapa ca fiind un organ propriu. Inima printata 3D ar putea fi o solutie viabila pentru pacientii care au nevoie de transplant de inima, iar asta pentru ca donatorii sunt foarte putini, iar in unele cazuri organul este respins de catre organism, dar aceasta metoda ar rezolva ambele probleme.
Prima INIMA PRINTATA 3D ne da Sperante pentru Viitor
Inima printata 3D are dimensiuni mici, deoarece a fost facuta doar in ideea de a demonstra ca procedura este una posibila, dar de aici se va merge mai mult ca sigur mai departe cu printarea uneia in dimensiuni normale. Cercetatorii au luat celule din tesutul gras al pacientului, le-au separat, si mai apoi le-au “reprogramat” pentru a fi celule stem pluripotente, iar asa a luat nastere prima inima printata 3D, care ar putea schimba total viitorul medicinei.
In a major medical breakthrough, Tel Aviv University researchers have “printed” the world’s first 3D vascularised engineered heart using a patient’s own cells and biological materials. This is the first time anyone anywhere has successfully engineered and printed an entire heart replete with cells, blood vessels, ventricles and chambers.
Inima printata 3D a fost rezultatul unei combinatii de macromolecule extracelulare, printre care colagen si glicoproteine, totul fiind compus intr-un gel, care a fost utilizat drept material pentru a crea inima. De la prima inima printata 3D si pana la realizarea acestor proceduri in spitale ar putea trece si 10 ani, insa intre timp am putea vedea organe de acest gen facute in centre special pentru pacientii care sunt foarte bolnavi, si au intr-adevar nevoie de ele.
Tehnologia a avansat extrem de mult in ultimii ani, atat de mult incat acum putem proiecta si printa 3D inimi de pe calculator, ceea ce parea imposibil cu doar cateva luni in urma.