Massachussets Institute of Technology, sau M.I.T. pe scurt, este una dintre cele mai prestigioase universitati cu profil tehnologic din lume. Acolo au lucrat si lucreaza unii dintre cei mai buni oameni de stiinta din lume si de acolo au venit unele dintre cele mai importante inventii pentru omenire. Acum cativa cercetatori de acolo lucreaza la o metoda care va imbunatati calitatea semnalului pentru smartphone-urilor cu pana la 50%. Practic un smartphone se conecteaza la turnul de telefonie care are cel mai puternic semnal insa atunci cand calatoriti terminalul trebuie sa schimbe mai multe turnuri de telefonie insa in acest mod ajungem sa pierdem semnal, conexiune de date sau sa ni se inchida apeluri.Cei de la M.I.T. au conceput un nou sistem care foloseste GPS-ul, accelerometrul si giroscopul pentru a prezice miscarile utilizatorului si a conecta aparatul la cel mai bun turn disponibil.
Pentru moment ei au aplicat aceasta teorie in cazul conexiunilor Wi-Fi unde au avut succes in a mentine o conexiune de interne stabila mai mult timp decat atunci cand se folosea metoda nativa din sistemul de operare. Practic cei de la M.I.T. au facut un sistem care ghiceste unde merge utilizatorul si pe baza acestor predictii decide daca trebuie schimbat un punct de acces Wi-Fi cu altul sau daca trebuie mentinuta conexiunea existenta. In acest mod rata de schimbare a punctelor de acces a scazut cu pana la 40% decat in mod normal, deci un mare plus atat pentru autonomia bateriei cat si pentru utilizatori.
The way that’s done now is very simple: Your phone connects to the tower or access point with the strongest signal. But that simplicity can lead to some very sloppy handoffs, during which you might lose your service and drop a call. This is particularly problematic when using Wi-Fi, which has a comparatively small radius of signal. If you turn on your phone while walking, you’ll connect to the strongest signal. But what if you’re actually walking into the radius of another access point? You’d be better off connecting to that one first, even though it might not be the stronger of the two signals, because then you’d avoid having to disconnect from the first signal and reconnect to the second.
Pentru retele 3G metoda ar putea functiona la fel insa in acest caz ar trebui aplicata la o scara mult mai mare si nu ar avea efect decat in cazul unor calatorii pe distante foarte lungi. Turnurile de telefonie au o raza de actiune mult mai mare decat un punct de acces Wi-Fi insa in esenta intr-un oras precum Bucuresti, de exemplu, un asemenea sistem ar ajuta foarte mult. Deocamdata cei de la M.I.T. inca testeaza intreaga inventie si probabil peste catva timp isi va gasi o implementare in vreun sistem de operare.