Calea Lactee. O vezi pe cer, poate ca visezi sa ajungi candva la ea, insa acum ai ocazia inclusiv de a o vedea reprodusa in format 3D pentru a intelege mai bine ceea ce se ascunde dincolo de cerul albastru pe care-l vezi zilnic. Multumita aparaturii performante din ziua de astazi, astronomii au reusit sa reproduca 3D Calea Lactee pentru toti cei care sunt intersati sa vada cum sunt pozitionate stelele in Galaxia din care facem parte.
Calea Lactee. Harta 3D din clipul video de mai sus a fost creata de catre astronomi prin masurarea distantei dintre soare si sute de stele care fac parte din Galaxia in care se regaseste inclusiv planeta Pamant. Aceasta este cea mai mare harta 3D realizata pentru Calea Lactee pana in momentul de fata, si prezinta cel mai bine modul in care sun aranjate stelele si planetele din Galaxie, si asa putem vedea ceea ce vad astronautii.
Calea Lactee. Reprodusa 3D, Arata UIMITOR Intr-un Prim VIDEO
Calea Lactee. Peste 2400 de stele din Galaxie au fost cartografiate de catre astronomi pentru a putea crea aceasta harta 3D, iar asta i-a ajutat inclusiv sa le pozitioneze in spatiu la distante diferite una de cealalta. Harta 3D, spre deosebire de cele 2D, permite vizualizarea stelelor din Calea Lactee intr-un plan tridimensional care ne arata cat de aproape sunt unele de altele, de soare, si chiar de planeta Pamant, de pe care a fost facut totul.
“Problema pe care astronomii au avut-o în mod obișnuit în studierea Căii Lactee este că, deoarece locuim în ea, este greu să vedem părțile care sunt departe – nu putem să ne deplasăm în afara Galaxiei și să ne uităm la ea. Harta noastră arată că discul Căii Lactee nu este plat. Este deformat și răsucit.”
Calea Lactee. Stelele aflate la distanta cea mai mare de centrul Galaxiei au fost cel mai greu de cartografiat, deoarece distanta facea extrem de dificila inclusiv determinarea formei pe care acestea o au. Multumita acestei analize, cercetatorii au ajuns la concluzia ca desi pare plata, Calea Lactee este de fapt incovoiata, cu multe zone in care determinarea distantei stelelor este foarte dificila spre imposibila.
Calea Lactee. Acestea fiind spuse, acum avem ocazia de a vedea o harta 3D cum nu a mai existat, iar de aici probabil ca vom ajunge la reprezentari si mai detaliate a galaxiei noastre.