Comisia Europeana: Schimbare URIASA pentru Telefoane, Electronice

Comisia Europeana a anuntat un plan de actiune ce presupune schimbari uriase pentru telefoane, produse electronice, si mult mai mult decat atat.

Comisia Europeana plan actiune

Comisia Europeana a anuntat astazi un set extins de reguli pentru a schimba modul in care societatea din Europa consuma si produce in urmatorii ani, iar asta va aduce si o schmbare mare pentru telefoane. Dupa cum prea bine stiti deja, Comisia Europeana avea in plans a oblige producatorii de telefoane sa foloseasca in ele acelasi standard pentru porturile de incarcare, dar sa si permita inlocuirea bateriilor inclusiv acasa, fara a merge la un service specializat.

Comisia Europeana a anuntat fix acest lucru astazi, un nou plan de actiune care va obliga producatorii de telefoane sa faca produse mai durabile, care au mai multe componente reciclate, si care sunt mai usor de reparat, si reciclat. E nevoie ca Parlamentul European sa voteze legislatia pe care Comisia Europeana vrea sa o introduca, dar daca ea va fi introdusa, atunci telefoanele asa cum le stim astazi se vor schimba pentru a respecta aceste reglementari noi.

Comisia Europeana: Schimbare URIASA pentru Telefoane, Electronice

Comisia Europeana va obliga producatorii sa ofere informatii cu privire la usurinta cu care pot fi reparate produsele, dar si cat de durabile sunt acestea, aceste date neexistand in acest moment. Comisia Europeana vrea sa atace dur problema poluarii planetei, iar prin fortarea producatorilor de telefoane, tablete, si diverse alte dispozitive electronice, sa faca dispozitive care nu se strica la fel de usor ca cum, si pot fi reparate mai usor, problema e partial rezolvata.

“Astăzi, economia noastră este încă în cea mai mare parte lineară și numai 12 % din materialele și resursele secundare sunt reintegrate în economie. Numeroase produse se strică prea ușor, nu pot fi refolosite, reparate sau reciclate sau sunt produse doar pentru o singură utilizare. Există un potențial uriaș care poate fi exploatat atât pentru întreprinderi, cât și pentru consumatori. Prin planul adoptat astăzi lansăm acțiuni pentru a transforma modul în care fabricăm produsele și pentru a le oferi consumatorilor posibilitatea de a face alegeri durabile, în beneficiul propriu și pentru mediu.”

Comisia Europeana trebuie sa obtina si suportul Parlamentului European pentru ca aceasta legislatie sa fie adoptata, iar cum companiile pot face lobby acolo, va fi o lupta destul de crancena. Apple a spus deja ca nu e de acord cu modificarile pe care Comisia Europeana vrea sa le faca, iar alte companii mai mult ca sigur ca vor incerca sa impiedice adoptarea unei legislatii care le va reduce substantial profitul, daca vor fi obligate sa faca produse ce pot fi folosite pentru perioade mai lungi de timp.

Comisia Europeana abia si-a anuntat planul de actiune, si va fi nevoie de ani de zile pentru ca o eventuala legislatie sa fie si pusa in aplicare, asa ca deocamdata nimic nu se va schimba rapid.