Planeta Mercur este una dintre putinele din sistemul nostru solar care inca mai are un camp magnetic activ, iar cercetatorii nu au deocamdata o explicatie pentru acest lucru, asteptarile lor fiind altele. Cercetatorii s-ar fi asteptat ca planeta Mercur sa ramana fara campul sau magnetic la nu foarte mult timp dupa formarea sa, ei crezand ca nucleul planetei s-ar fi solidificat, insa in realitate ea mai are un camp magnetic in timp ce alte planete nu mai au.
Planeta Mercur ar trebui sa aiba explicat acest mister de catre o nava spatiala ce a fost trimisa catre ea de JAXA si ESA, ea avand denumirea BepiColombo, iar analizele care vor fi facute sunt foarte importante. Cercetatorii vor sa afle, printre altele, si ce se intampla cu nucleul din centrul planetei Mercur, iar asta pentru ca trebuie sa gaseasca o explicatie pentru existenta campului magnetic care inca mai exista acolo, la o distanta atat de mica in raport cu soarele.
Planeta Mercur: Misterul IMPORTANT ce NU are Explicatie Inca
Planeta Mercur, spre deosebire de Pamant, are si un camp magnetic usor modificat, acesta nefiind in centrul planetei, ci la 400 de kilometri spre nord, iar desigur ca nici pentru asta nu exista o explicatie. Campul magnetic pe care inca il mai are planeta Mercur o ajuta sa respinga o parte din vanturile solare si particulele incarcate de energie care sunt trimise de catre stea in mod constant catre planeta, el fiind o bariera foarte importanta de protectie.
“Nu prea multe planete au câmp magnetic. Printre planetele stâncoase ale sistemului solar interior, numai Mercur și Pământ au unul. Marte avea în trecut un câmp magnetic și l-a pierdut. Mercur pare prea mic pentru a avea unul. Cu toate acestea, încă o face, chiar dacă este de o sută de ori mai slabă decât câmpul magnetic al Pământului. Oamenii de știință se întreabă ce susține acest câmp magnetic, în ciuda șanselor stabilizate împotriva acestuia.”
Planeta Mercur va avea tot ceea ce se intampla in atmosfera sa analizat de catre nava spatiala BepiColombo in baza misiunii care se desfasoara in perioada urmatoare, si totul va ajuta cercetatorii sa invete mai multe despre ea. Informatiile pe care nava le va trimite de pe planeta Mercur ii vor ajuta pe cercetatori sa explice si de ce pe alte planete se intampla lucruri similare si inca mai exista campuri magnetice, sau poate de ce pe altele au disparut acestea deja.
Planeta Mercur va fi vizitata de catre nava BepiColombo dupa o lunga calatorie care va dura pana prin anul 2025, daca totul va decurge fara probleme, asa ca mai avem de asteptat pana apar toate informatiile.