Calea Lactee este monitorizata in mod constant de catre NASA pentru a i se descoperi cat mai multe dintre secretele pe care le are ascunse, iar astazi vorbim despre o noua astfel de descoperire care vizeaza centrul galaxiei. Mai exact, NASA sustine ca a descoperit acolo premiera pentru Calea Lactee, adica o explozie a unei stele, supernova, care a fost clasificata in mod gresit initial de catre agentia spatiala americana, dar care acum e explicata in mod corect.
Calea Lactee ar avea aproape de centrul sau o supernova a unei stele care este cunoscuta de catre oamenii de stiinta ca un “pitic alb”, adica o stea similara cu soarele din centrul sistemului solar. Spre deosebire de supernovele detectate in mod obisnuit in Calea Lactee, cei de la NASA au descoperit acum pentru prima oara una de tip Iax, un aparent tip special de supernova care atunci cand explodeaza lasa diverse materiale in univers, dar nu e si la fel de puternica precum cele “normale”.
Calea Lactee: INCREDIBILA Descoperire RARA si Premiera NASA
Calea Lactee nu a avut pana acum descoperita o supernova de acest gen, desi in alte galaxii NASA le-a observat, insa nu le-a putut studia pentru ca se aflau la distante mult mai mari fata de Pamant. NASA spune ca supernovele de acest gen sunt extrem de importante pentru univers pentru ca elimina anumite tipuri de materiale care pot sustine viata in diverse zone ale cosmosului, si poate ca aceasta explozie din Calea Lactee ar fi utila pentru ceea ce se afla in apropierea sa.
“Acest obiect interesant, situat în apropierea centrului Căii Lactee, este o rămășiță de supernovă numită Sagetator A Est sau Sgr A Est pe scurt. Pe baza datelor Chandra, astronomii au clasificat anterior obiectul drept rămășițele unei stele masive care a explodat ca o supernovă. Folosind observații Chandra mai lungi, o echipă de astronomi a ajuns la concluzia că obiectul este rămas de la un alt tip de supernovă. Datele de la Chandra au dezvăluit că Sgr A East, totuși, nu provine dintr-un tip obișnuit Ia. În schimb, se pare că aparține unui grup special de supernove care produc cantități relative diferite de elemente față de tipul tradițional Ias și explozii mai puțin puternice. Acest subset este denumit „Type Iax”, un membru potențial important al familiei supernova.”
Calea Lactee are in centrul sau o uriasa gaura neagra, iar aceasta explozie a avut loc la foarte mica distanta de ea, deci e posibil sa fi avut un efect asupra a ceea ce s-a intamplat acolo. Cercetatorii NASA s-au uitat cu foarte mare atentie la ceea ce s-a intamplat acolo, si au analizat totul indeaproape pentru a ajunge la concluzia ca un asemenea tip de eveniment a avut loc in Calea Lactee, deci vorbim despre o descoperire foarte interesanta si importanta.
Calea Lactee va fi in continuare monitorizata cu foarte mare atentie de catre cei de la NASA, si ramane sa vedem ce anume va mai fi descoperit in baza analizelor din perioada urmatoare.