Daca v-ati infectat cu noul Coronavirus dupa prima doza de vaccin, atunci Valeriu Gheorghita spune ca amanarea vaccinarii poate fi si de pana la 6 saptamani, si chiar mai mult, desi e recomandat sa faceti asta la intervalul recomandat de catre medic.
Chiar daca a trecut o perioada mai lunga intre vindecare si cand vreti sa faceti doza de rapel, nu conteaza acest lucru, fiind recomandat oricum sa faceti rapelul pentru ca asta va intari raspunsul imun pe care il are corpul cand se intalneste cu noul Coronavirus.
“Într-un interval de circa șase săptămâni pentru vaccinul de la Pfizer și chiar dacă se depășește acest interval nu este un motiv să nu ne facem doza de rapel, pentru că se consideră practic un stimul al răspunsului imun și boala în sine și, atunci, e important să luăm în calcul acest reper. Deci, practic nu avem motive să nu ne facem doza de rapel, exceptând, sigur, contraindicaţiile medicale. Altfel, nu trebuie să ne blocăm în niște repere legate de 6 săptămâni, 35 de zile sau 12 săptămâni. Oamenii se pot prezenta și mai târziu, dar asta nu înseamnă că facem o dezordine în ceea ce privește respectarea intervalului dintre cele două doze. În situații particulare, se poate asigura vaccinarea și după aceste intervale de timp, care sunt considerate intervale optime care îți asigură beneficiile mai mari. Noi știm că sunt țări care au prelungit intervalul dintre cele două doze pentru toate tipurile de vaccin – și pentru Pfizer, și pentru Moderna – la 3 luni, la 12 săptămâni. Ne așteptăm să nu fie probleme din punct de vedere al menținerii eficienței, însă în momentul de faţă, așa cum am făcut până la acest moment, în România deciziile sunt luate pe baza unor date științifice. Deci, recomandarea este să ne încadrăm în intervalul de timp care este recomandat.”