Valeriu Gheorghita vorbeste despre o masura oficiala foarte importanta in plin val 4 de infectari cu Coronavirus in Romania, una despre care ar trebui sa stie foarte multa lume pentru ca doza trei de vaccin urmeaza sa fie facuta inclusiv in tara noastra incepand poate chiar de saptamana viitoare.
Valeriu Gheorghita spune ca e posibil sa fie devansata inceperea procedurii de vaccinare cu cea de-a treia doza in randul romanilor, iar asta pentru ca numarul mare de cazuri noi de infectare generate de catre varianta Delta reprezinta o problema extrem de serioasa pentru toata lumea acum.
“Este o propunere pe care pe care o avem, să devansăm acest termen, ar putea să fie chiar de săptămâna viitoare, dacă, repet, în cursul acestei săptămâni vom decide printr-o analiză corectă la nivelul tuturor instituțiilor care au un rol extrem de bine definit în a lua astfel de decizii. Ne uităm la ce s-a întâmplat și ce abordare au celelalte țări europene, Marea Britanie, de asemenea Franța, Germania, Italia, care astăzi a demarat administrare a celei de-a treia doze.
Ne uităm la datele disponibile din Israel, din Statele Unite. În momentul de față, la nivel mondial, sunt peste 21 de milioane de doze administrate ca doza trei, cele mai multe, aproximativ 3 milioane de doze sunt administrate în Israel ca doză trei. Riscul de infecție în cazul celor vaccinați cu trei doze fiind de cel puțin 10 ori mai redus comparativ cu persoanele care aveau o schemă cu două doze, iar în ceea ce privește riscul de spitalizare și riscul de a dezvolta o formă severă este de aproximativ 20 de ori mai redus la cei care au primit a treia doză comparativ cu persoanele care aveau doar două doze.
Ţinând cont de toată situația epidemiologică, de faptul că avem deja un număr în creștere de infecții la persoane vaccinate cu schemă completă – și aici mă refer la persoanele care au fost vaccinate la un interval mai mare de şase luni de la ultima doză, – cred că toate datele disponibile științifice susțin administrarea celei de-a treia doze. … iminența și urgența demarării mai rapide fiind generate de situația epidemiologică – vedem că se înrăutățește de la o zi la alta – și perspectivele nu sunt foarte optimiste și, atunci, datoria noastră este să creăm accesibilitate la vaccinare și să dăm posibilitatea celor vulnerabili de a-şi consolida răspunsul imun, în condițiile în care varianta Delta este dominantă.”