LUNA este in mod constant in atentia lumii intregi, insa o noua premiera istorica pentru omenire ne arata cat de multe inca mai avem de invatat in legatura cu satelitul natural al Pamantului. Astazi vorbim despre o premira care are in centru o serie de imagini de inalta calitate cu unele dintre craterele de pe luna in care exista apa inghetata care ar putea fi folosita de catre astronautii care vor stabili o baza coloniala acolo in cursul urmatorului deceniu.
LUNA are prezentate in imaginile de mai jos cateva dintre craterele pe care si cei de la NASA le au in vedere pentru explorare amanuntita pentru a se vedea daca apa inghetata de acolo ar putea fi utila pentru viitoarele misiuni. Inregistrarea de imagini de inalta calitate este foarte dificila pentru aceste cratere de pe luna, iar asta deoarece ele se afla in zone in care lumina soarelui nu ajunge, astfel ca inteligenta artificiala a fost folosita pentru a le dezvalui mai clar.
LUNA: Imaginile cu o Noua PREMIERA Istorica pentru Omenire
LUNA are dezvaluite aceste cratere cu apa inghetata multumita unei procesari facute de catre un sistem de inteligenta artificiala pentru ele, astfel ca oamenii de stiinta pot vedea mai clar ce se ascunde in ele. Multumita acestui sistem avansat de inteligenta artificiala, oamenii de stiinta au reusit sa observe mai clar ceea ce se ascunde in zone umbrite de pe luna care au diametre de 0.18 – 54 de kilometri, si asa pot oferi noi informatii despre secretele de acolo.
“Cu ajutorul noilor imagini HORUS, acum este posibil să înțelegem geologia regiunilor umbrite lunare mult mai bine decât înainte. De exemplu, numărul și forma craterelor mici oferă informații despre vârsta și compoziția suprafeței. De asemenea, face mai ușoară identificarea potențialelor obstacole și pericole pentru rovers sau astronauți.”
LUNA este plina de cratere, dar si de roci de mici dimensiuni, iar imaginile reprocesate folosind inteligenta artificiala permit inclusiv vizualizarea acestora intr-un mod care pana acum nu a fost posibil. Oamenii de stiinta pot vedea cratere si roci care au doar cativa metri in diamentru, ele nefiind vizibile in cazul imaginilor de pe luna inregistrate anterior, iar, noua tehnica poate ajuta la vizualizarea mai clara si a altor imagini cu alte obiecte cosmice.
LUNA este in centrul multor misiuni spatiale in momentul de fata, majoritatea concentrandu-se pe explorare, nu neaparat pe aducerea de astronauti pe suprafata sa, dar asta ar trebui sa se intample dupa 2024.