Valeriu Gheorghita ii atentioneaza pe romanii din toata tara in legatura cu situatia serioasa in care se afla tara noastra in momentul de fata, si dezvaluie ca in baza a ceea ce se intampla acum, atingerea unei rate de vaccinare de 70% din populatie a devenit imposibila in valul 4.
Valeriu Gheorghita spune ca din cauza scaderii substantiale a numarului de vaccinari cu prima doza de vaccin in randul populatiei, atingerea unei rate de vaccinare de 70% pana in 2022 este un obiectiv imposibil de atins, insa din pacate nu se intrevede o posibila crestere a numarului de imunizari.
“Ce este important de observat este că avem o scădere cu peste 50% a numărului total de persoane vaccinate cu doza 1 în săptămâna precedentă față de săptămâna de dinainte, când erau peste 575 de mii de noi persoane vaccinate.
Evident că, dacă menținem acest ritm de vaccinare, de circa 25 de mii de persoane noi pe zi, numărul total de persoane pe care îl putem atinge la finalul acestui an ar fi de aproximativ 8,5 milioane, deci mult mai puțin față de cât preconizam inițial, ceea ce reprezintă aproximativ 50% din populația eligibilă peste 12 ani și, după cum știți, la ritmul de vaccinare de la sfârșitul lunii octombrie, anunțasem că am putea să depășim 70% rată de vaccinare la nivel de populație eligibilă, dacă mențineam acel ritm de vaccinare.
Ceea ce înseamnă că o rată de vaccinare de 50% din populația eligibilă este total insuficientă pentru a preveni un impact semnificativ al următoarelor valuri pandemice.
Chiar și pentru valul 4, care încă nu este finalizat, care este în plină evoluție, această rata de vaccinare nu este suficient de ridicată încât să limiteze substanțial consecințele negative ale pandemiei și aici mă refer la forme grave: spitalizări în ATI și decese.
În ceea ce privește vaccinarea în cabinetele de medicină de familie, reamintesc faptul că, pe 4 mai, a început vaccinarea la nivelul cabinetelor de medicină de familie. La acest moment, sunt încheiate 3.446 de contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ceea ce ne arată faptul că suntem la aproximativ 30% din totalul medicilor de familie care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.”