Valeriu Gheorghita a vorbit astazi in cadrul unei conferinte de presa despre o masura complet neasteptata in plina pandemie de Coroanvirus la nivel global, el spunand ca exista discutii in SUA ca schema completa de vaccinare sa fie compusa din doua doze si booster, pentru imunitate indelungata.
Valeriu Gheorghita spune ca aceasta masura este discutata in SUA din cauza faptului ca booster-ul este necesar la minim 6 luni dupa primele doua doze pentru a li se oferi persoanelir o protectie mai indelungata, iar acum pentru populatia generala, schema completa implica doar efectuarea a doua doze.
“Ţinând cont de mecanismul pe care îl cunoaștem de la celelalte tipuri de vaccinuri, doza de booster care se folosește, această doză de rapel, asigură practic pe de o parte o revigorare a răspunsului imun, practic o întărire a răspunsului imun și asigură protecția de lungă durată.
Este posibil, în funcție de varianta virală care circulă, ca această protecție să se mențină pe termen mai lung, însă răspunsul imun pentru coronavirusuri vedem că este diferit față de răspunsul imun pe care îl întâlnim în alte tipuri de infecții virale, cum este virusul varicelo-zosterian care dă vărsatul de vânt sau rujeola, la care imunitatea rămâne durabilă pe toată viața.
În această situație, ca și în gripă, vedem că imunitatea este limitată după o anumită perioadă de timp, dar rămâne să se definească exact care va fi durata pe care o vom obține după administrarea dozei booster. De altfel, să știți că – cel puțin am văzut în Statele Unite – se discută ca la un moment dat să se redefinească schema completă de vaccinare, care să includă de fapt o schemă cu două doze plus booster și asta să fie schema completă de vaccinare.
De altfel, dacă vreți, în Hepatita B, la vaccinarea împotriva hepatitei B, iarăși se folosesc trei doze, două doze la interval de o lună și a treia doză la șase luni și aia se consideră o schemă completă de vaccinare, pentru că altfel prima schemă nu asigură o protecție de lungă durată. Deci toate aceste date cu siguranță vor fi acumulate.
Ceea ce știm în schimb este că după doza de booster nivelul de protecție crește foarte mult, la majoritatea pacienților care primesc doza booster și în felul acesta cred că, așa cum am văzut datele raportate din Israel, riscul de forma severă scade de cel puțin 20 de ori și riscul de a contracta infecția scade de cel puțin 10 ori față de persoanele care erau vaccinate cu prima schemă.”