Valeriu Gheorghita transmite un foarte important anunt de ultim moment in legatura cu certificatul COVID care va fi impus in Romania inainte ca valul 5 sa inceapa, medicul militar afirmand ca in ciuda faptului ca el va fi mai “relaxat” decat in alte tari, tot trebuie sa ne protejam serios.
Valeriu Gheorghita spune ca desi in Romania certificatul COVID va include testarea, oamenii care aleg aceasta optiune trebuie sa stie ca in valul 5 dominat de Omicron trebuie sa isi asume ca s-ar putea imbolnavi pentru ca fara vaccinare nu au vreo protectie substantiala in fata bolii.
“Sunt de acord cu certificatul verde, cu certificatul COVID, pentru a fi utilizat pe plan intren pentru ca obiectivul sau, asa cum am mai spus, este cel de triaj epidemiologic, de a evita pe cat posibil, sigur nu va avea eficienta 100%, formele grave de imbolnavire in perspectiva circulatiei variantei Omicron.
Chiar si pentru varianta Delta, certificatul COVID nu va avea un impact semnificativ pe transmitere. Complementar cu certificatul COVID trebuie sa respectam si celelalte masuri de preventie, in mod deosebit masca pentru a reduce riscul de infectare.
Insa rolul lui este in cazul in care persoanele respective sunt expuse, practic sa reduca probabilitatea de aparitie a unor forme grave de boala, si de evitare a presiunii pe sistemul medical. Acesta este rolul primordial al certificatului COVID in acest moment, si asta inseamna ca mentine o capacitate de raspuns in sistemul medical, in sistemul de invatamant, dar si in celelalte domenii de activitate critice.
Certificatul COVID (n.red.) nu opreste transmiterea, tocmai de aceea este un motiv pentru care tari ca Germania, Italia, au decis sa elimine din certificatul COVID testarea. Pentru ca persoanele care doar se testeaza, stim ca au o posibilitate mica de a transmite mai departe, dar ele sunt receptive si sunt susceptibile.
Eu cred ca este important pentru inceput sa se implementeze certificatul COVID, sa existe cel putin o perioada de gratie in care oamenii sa se decida daca se vor testa, sau vaccina. Dar aici oamenii trebuie sa stie ca te poti testa frecvent, in mod periodic, insa din acest punct de vedere nu se schimba receptivitatea ta la boala si riscul in sine, in functie de ce alte boli si varsta pe care o avem. Trebuie sa ne asumam ca intr-o perioada de transmitere comunitara intensa sa fim expusi la aceasta infectie si sa facem boala.”