Ministrul Sanatatii: Atentionare Oficiala pentru Romani, Cererea in Valul 5

Ministrul Sanatatii transmite o atentionare extrem de importanta pentru romanii din toata tara chiar la debutul valului 5, Alexandru Rafila spunandu-le oamenilor din toata tara sa inceapa sa poarte corect mastile chirurgicale, si in special cele FFP2, renuntand la cele textile.

Ministrul Sanatatii spune deasemenea ca numarul copiiilor testati pozitivi pentru infectare la COVID a fost redus in scoli, dar si ca pentru adoptarea certificatului COVID este nevoie de un consens mai mare in Parlament, ceva ce desigur ca nu se va intampla chiar atat de usor.

“In mod evident intr-o perioada de crestere constanta a numarului de cazuri, din fericire nu este rapida in aceste zile, dar asta nu inseamna ca nu putem sa rasuflam usurati, nu putem exclude o crestere accelerata in saptamanile urmatoare in Romania.

Performanta testarii a fost de 1/100.000, deci din 100.000 de copii testati, a fost detectat un caz de infectie. Asta a fost proportia, si hai sa spunem ca se faceau astazi testele, si am fi descoperit probabil 10, sau 20, de copii inefctati din randul celor care au inceput scoala, deci nu vorbim despre o problema de sanatate publica.

In ceea ce priveste certificatul COVID, stiti bine ca este un atribut al Parlamentului in ceea ce priveste adoptarea unui certificat, exista un proiect de lege depus in Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat, in momentul de fata se gaseste in Camera deputatilor.

Probabil ca exista un blocat la nivel legislativ si sigur ca atunci cand a existat o propunere tehnica din partea Ministerului Sanatatii, a Institutului National de Sanatate Publica, ea ar fi trebuit sa fie, sau nu, imbratisata incat sa poata sa isi faca efectul atunci cand se inregistreaza o crestere care ar putea sa sugereze un val pandemic important.

Noi ne pregatim din punct de vedere al testarii, ati vazut ca asistenta medicala ambulatorie, la medicul de familie, sau in centre de evaluare, extinderea capacitatii spitalicesti, si pentru sectiile de terapie intensiva. Masurile de sanatate publica sunt foarte importante, in mod evident vaccinarea pentru categoriile la risc ramane extrem de importanta, si va fi foarte important pentru toata lumea utilizarea corecta a mastii in spatiile inchise acolo unde exista aglomeratie.”