Ministrul Sanatatii: Masurile de Ultima Ora Pentru Milioane de Romani in Valul 5

Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial o serie de masuri de ultima oara care se aplica pentru milioane de romani din toata tara in plin val 5 de infectari, Alexandru Rafila dezvaluind faptul ca a fost creat un sistem de identificare a cazurilor noi si de ajutare in vederea tratamentului.

Ministrul Sanatatii vorbeste si despre faptul ca se monitorizeaza cu mare atentie cresterea accelerata a numarului de cazuri noi din ultima perioada pentru a se vedea daca estimarile privind 1 milion de cazuri noi sunt reale, sau in realitate vor fi chiar mai multe cazuri.

“Am avut parte de o saptamana oarecum similara, problema este cand se va opri aceasta crestere. Noi monitorizam indeaproape situatia, monitorizam proportia de cazuri spitalizate din numarul de cazuri nou confirmate, si in momentul de fata este in jur de 3% – 4% din cazaurile care sunt noi inregistrate.

Ceea ce am pus la punct este, cred, un sistem functional, ramane sa il testam desigur, pentru ca nu avem de unde sa stim inainte, dar el presupune testarea rapida apropiata de domiciliul pacientilor prin medicii de familie, o evaluare initiala la medicii de familie, ulterior formele medii si pacientii care au comorbiditati vor fi indrumati catre cele 200 de centre de evaluare.

Acolo ei vor putea beneficia de o evaluare, analize, si o radiografie computerizata, dupa caz, dupa care o parte dintre ei vor primi medicatii antivirale de la aceste centre ambulatorii, sau vor fi indrumati catre spitale in cazul in care au nevoie de oxigen, sau de ingrijiri mai aprofundate de la medicii specialisti.

Nu cred ca se va imbolnavi jumatate din populatie, e posibil daca includem si formele asimptomatice. Stiti bine ca exista un raport de 1 la 5 intre formele simptomatice si cele asimptomatice. Noi am avut pana acum in Romania 2 milioane de cazuri, si e posibil ca proportia populatiei care a trecut prin boala in tara sa fie de 10 milioane, daca inmultim cu 5.

Estimarile pentru Romania, facute de Comisia de Epidemiologie a Ministerului Sanatatii, de Institutul National de Sanatate Publica, se refera la circa 1 milion de cazuri noi care vor fi diagnosticate, insa ramane de vazut daca aceasta estimare pentru valul 5 este una optimista, sau va fi depasita de realitate. Nu este important numai numarul de cazuri, ci si daca ele vor necesita spitalizare, ci si daca spitalele vor fi depasite.”