Valeriu Gheorghita: Vestile Bune pentru Milioane de Romani in Valul 5 de Infectari

Valeriu Gheorghita transmite si vesti bune pentru milioanele de romani din toata tara in plin val 5 cu explozii de infectari de la o zi la alta, medicul militar transmitand in mod oficial pentru toata lumea faptul ca rata de vaccinare a populatiei a ajuns la 41.5%, depasindu-se pragul de 8 milioane de oameni vaccinati cu cel putin o doza.

Valeriu Gheorghita spune ca varianta Omicron a Coronavirus este foarte contagioasa, dupa cum prea bine stim cu totii, dar chiar si asa, ratele de vaccinare continua sa creasca, chiar daca procentele se modifica foarte putin, important este ca oamenii continua sa se vaccinze.

“În ceea ce privește progresul și bilanțul campaniei de vaccinare, până la data de 12 ianuarie, au fost vaccinate în România, cu cel puțin o doză, peste 8.006.000 de persoane, ceea ce reprezintă o rată de vaccinare la nivelul populației generale de circa 41,5%.

Din populația de peste 12 ani, rata de vaccinare cu cel puțin o doză este de 47,4%, iar din populația adultă peste 18 ani, rata de vaccinare cu cel puțin o doză, menționez, este de 49,6%. Dacă ne uităm la grupele de vârstă, cea mai mare rată de vaccinare o au persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani, unde este de circa 56%, urmată de grupa de vârstă 60-70 de ani, 52,6% și 40-49 de ani, 51,2%.

Readuc aminte faptul că varianta Omicron este extrem de transmisibilă, extrem de contagioasă, eludează parțial răspunsul imun, încă nu știm cum se comportă evoluția naturală a bolii la o persoană cu comorbidităţi, o persoană vârstnică, de peste 80 de ani, care nu este vaccinată.

Tocmai din acest punct de vedere, în România, în momentul de față, rata de vaccinare la persoanele vulnerabile de peste 80 de ani este insuficientă, este de circa 26%. Iar din acest punct de vedere, recomandarea noastră foarte clară este ca aceste persoane să fie în mod prioritar vaccinate în această perioadă.

Cei din familie, aparținătorii, medicul de familie, asistenții medicali comunitari, să încercăm să transmitem toate informațiile necesare încât aceste persoane să poată decide în cunoștință de cauză, pentru că e foarte important. În felul acesta, prin vaccinare, putem să reducem considerabil riscul de formă gravă COVID-19. Mai mult decât atât, dacă ne uităm la administrarea dozei de booster în momentul de față, în România sunt peste 2,1 milioane de persoane care au primit doza booster.”