Valeriu Gheorghita a decis sa vorbeasca in mod oficial pentru romanii din toata tara despre un foarte serios risc existent in valul 5 de infectari, iar mesajul care vine de la medicul militar are in vedere riscul de miocardita in randul copiilor care sunt vaccinati.
Valeriu Gheorghita vorbeste mai jos despre rezultatele unui studiu facut in SUA de catre autoritati in ceea ce priveste riscul de miocardita in randul copiilor, iar asa toata lumea is ipoate face o idee cu privire la ceea ce ar trebui sa stie din acest punct de vedere.
“Ştiu că principala temere era legată de riscul de miocardită, care se pare că este mult mai redus decât la grupa de vârstă de peste 12 ani, 12-18 ani. Rata de apariție a miocarditei la această grupă de vârstă, 5-11 ani, a fost de două cazuri la un milion de doze administrate, în mod deosebit după doza 2, față de grupa de vârstă de peste 12 ani, care era de aproape de zece ori mai mult.
Rata de miocardită în contextul bolii COVID-19 a fost de un caz la 1.600 de persoane sub 18 ani diagnosticate cu COVID-19. Iar în ceea ce privește impactul pe care boala îl poate avea în perioada de după vindecare, riscul de sindrom inflamator multisistemic este de un caz la circa 3.000 de copii care au trecut prin COVID-19.
Acestea sunt potențialele complicații pe care COVID-19 le poate avea, în afara situațiilor în care un copil poate să fie în evidență cunoscut cu afecțiuni cronice și care poate avea un risc semnificativ mai mare de a face o formă moderat-severă care necesită spitalizare.
Suplimentar, vreau să menționez că vaccinurile împotriva COVID-19 nu interferează cu vaccinurile care se efectuează în cadrul Programului național de vaccinare, adică nu interferează sub nicio formă cu schema de vaccinare pe care copilul eventual o urmează la această grupă de vârstă. Ele se pot administra fie simultan, fie la orice alt interval de timp de la administrarea unui alt tip de vaccin.
Mai mult decât atât, Ministerul Sănătății a publicat un material informativ, disponibil pe site, cu cele mai frecvente întrebări legate de vaccinarea împotriva COVID-19 la această grupă de vârstă. Dar recomandarea noastră practică este, repet, de a da prioritate copiilor care sunt în evidență cu afecțiuni cronice și care au nevoie să fie protejați în perioada imediat următoare.”