Valeriu Gheorghita transmite un mesaj extrem de important pentru milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca ne spune care dintre restrictiile actuale dispar, si care vor ramane, el spunand ca masca de protectie va fi ultima de care vom uita, in timp ce restul vor disparea gradual.
Valeriu Gheorghita vorbeste deasemenea mai jos si despre rata de pozitivare foarte mare a testelor in Romania din cauza variantei Omicron, dar si despre cum e afectata tara de nivelul redus de vaccinare in comparatie cu alte tari din toata Europa.
“Cred ca as putea sa fiu mai sigur la ce vom renunta ultima oara, adica la purtarea mastii de protectie, mastilor medicale, ele sunt ultima bariera la care probabil ca se va renunta, insa daca stau si ma gandesc ca vom intra in aceasta perioada post-pandemica, sau de endemie, este probabil sa se schimbe indicatorii de la care procentul de partici panti la evenimente sa fie schimbat.
Este posibil ca la un moment dat sa se renunte si la obligatia sa se renunte la prezentarea unui test COVID-19 negativ, sau a unui certificat de vaccinare, ori de trecere prin boala, si cred ca in viitor vor fi schimbate toate aceste lucruri, si ca se va schimba abordarea din punct de vedere al controlului epmidemiologic facut de DSP.
Evident ca exista acest risc, noi nu am putea sa spunem ca nu exista vreun scenariu in care sa nu ne confruntam cu o situatie de acest gen. Pot sa va spun ca intr-adevar in momentul de fata, in numarului mare de teste care se efectueaza in fiecare zi, de peste 100.000, rata de pozitivare a lor este de peste 30%.
Aceasta evolutie ne situeaza intr-o situatie de transmitere comunitara accelerata a variantei Omicron, responsabila si de numarul foarte mare de imbolnaviri, insa cu toate acestea m-am uitat la datele de la nivel european, in ceea ce priveste riscul de infectare, spitalizare, internate la ATI, de deces, si in Romania ratele de spitalizare si intrenare la ATI sunt duble fata de media europeana.
In Romania una din 60 de persoane confirmate ca infectate cu SARS-CoV-2 este internata in spitale, dar in Europa o persoana din 100 este internata, deci rata de internare in Europa este de 1%. Rata de internare la ATI, in Romania o persoana din 500 este internata, in timp ce in Europa procentul este 1 la 1000.” a declarat medicul.