Ministrul Educatiei a facut un anunt de ultima ora cu hotarari oficiale care vizeaza scolile din toata Romania, in care invata milioane de elevi, iar asta pentru ca oficialul ramane ferm pe decizia de a nu prelungi anul scolar deoarece nu se doreste modificarea datelor pentru examenele nationale.
Ministrul Educatiei spune ca este foarte important sa se faca inclusiv teste de antrenament pentru a pregati elevii pentru aceste examene nationale, dar in aceeasi masura spune ca ne apropiem de scaderea numarului de cazuri si revenirea la normalitate in scolile din toata tara.
“Am spus de la bun inceput, nu va fi prelungit anul scolar din simplul motiv ca examenele nationale, Bacalaureat si Evaluarea Nationala, se vor sustine cu prezenta fizica la datele cunoscute. Este foarte important sa dam teste de antrenament si sa pregatim elevii pentru evaluarea nationala. Notele au fost puternic deformate, sunt elevi care au primit note de 9 si 10 prin evaluare online, preponderent, si care la examene iau rezultate cu totul diferite.
Fara sa fac vreo vina profesorilor care nu pot garanta ca cei care au raspuns sunt elevii care ar fi trebuit sa raspunda, sau un parinte, frate, etc. Nu este nici vina elevului ca a fost atat de tare perturbat sistemul de educatie din motive sanitare. incercam sa introducem cu calm si echilibru lucrurile in normalitate, sa sustinem elevii in procesul de pregatire pentru examenele nationale.
Exista astfel de situatii, din pacate, am prevazut in ordinul ministerial posibitatea ca atunci cand din motive ce tin de infrastructura sau de deficit de resursa umana, prea multe cadre didactice inectate, sau obligate sa ramana in izolare, atunci se poate lua decizia, la nivelul scolii, de trecere in online.
Existau la finalul saptamanii trecute 163 de scoli cu functionare integrala in online, existau 3757 de clase cu activitatea fizica suspendata din motive de infectare a elevilor, sau a cadrelor didactice. E vorba despre cadre didactice unice, precum invatatorii sau cele din gradinite, care n-au putut fi inlocuite de catre unitatile de educatie.
Din fericire ne apropiem de acel trend descrescator si vom intra in normalitate, astfel incat in anul scolar viitor, si chiar anul acesta in partea de final, inainte de examenele nationale, sa nu mai fim obligati sa afectam procesul educational din motive epidemiologice.”