Ministrul Sanatatii a anuntat astazi masurile urgente care au fost luate in Romania de catre autoritatile tarii noastre, si care trebie sa fie cunoscute de catre oameni, in tara ajungand in ultimele zile zeci de mii de refugiati care beneficiaza de posibilitatea de a fi tratati in spitale ca orice alt roman asigurat.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre masurile luate pentru ajutoarea refugiatilor din Ucraina, dar si a soldatilor raniti, despre cum sunt identificati ei in sistemul de asigurari de sanatate pentru decontarea cheltuielilor, dar si cate paturi sunt alocate in toata tara special pentru ei.
“O scurta prezentare privind situatia acordarii de asistenta medicala persoanelor refugiate din Ucraina, indiferent de statutul lor, pentru ca marea majoritate nu au solicitat statutul de refugiat, dar asa cum spuneam, au dreptul la asistenta medicala in Romania.
Remarcati, este o situatie din ultima saptamana, in intervalul 9 – 15 martie, si aici remarcati ca numarul de persoane internate in spital nu depaseste 100, deci 75 de persoane sunt internate in spital azi. In ceea ce priveste solicitarile de asistenta medicala catre statiile judete de ambulanta, si ele sunt in aceeasi limita.
O parte dintre persoane s-au deplasat si cu mijloace proprii la unitatile sanitare, dar cifrele nu pun vreun fel de problema in ceea ce priveste acordarea de asistenta medicala. Cum sunt inregistrati acesti pacienti, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a pus la punct un sistem de identificare si de alocare a unui cod unic bazat pe datele pasaportului, etc, un cod unic.
Acest cod unic va fi folosit pentru evidentierea serviciilor medicale facute pentru aceste persoane, incat ele sa beneficieze de intreaga gama de servicii, inclusiv la accesul in programele nationale de sanatate, ca si pacientii din Romania. In ceea ce priveste numarul de paturi alocate pe judete pentru persoanele ranite, sau refugiati care au diverse afectiuni care necesita interventii chirurgicale, remarcati numarul total de 3.300 de paturi disponibile.
Am adaugat la cifra prezentata saptamana trecuta ca urmare a interventiei la domeniul comisiei de chirurgie plastica din minister si 151 de locuri de acest gen care pot trata, sau pacientii se pot trata oricand in uitatile sanitare de catre specialistii care au nevoie de interventii chirurgiale. Romania nu are probleme in acordarea asistentei medicale acestor refugiati.”