Sorin Cimpeanu vorbeste despre o decizie foarte importanta care se va aplica in Romania in perioada urmatoare in baza unei hotarari care trebuie sa fie luata de catre autoritati la nivel de Guvern, si care va include activitatile facute prin mijloace electronice in randul programelor de studiu in tara.
Sorin Cimpeanu spune ca aceasta decizie a fost luata dupa ridicarea masurilor de restrictie impuse in baza pandemiei COVID-19, iar separat vorbeste despre simularea examenului de Bacalaureat, care va avea loc in cursul zilei de luni, el spunand ca un set de informatii vor fi oferite de catre cei din minister pentru elevii din toata tara.
“Este vorba de o completare a acestor standarde cu activități ce pot fi susținute, aşa cum am spus, prin mijloacele informatice, electronice și de telecomunicații. Expresia va fi: pot. Deci va fi la decizia universității și la decizia cadrelor didactice, dacă vor beneficia de această oportunitate.
S-ar putea să fie și universități, cadre didactice care să aleagă să meargă în continuare în stilul clasic, dar noi avem datoria de a le crea cadrul legal pentru a alege. Dar a alege în niște limite care să nu depășească nivelul cerut de calitate, nivel de care depinde recunoașterea diplomelor românești în întreaga lume.
În acest fel, la începutul anului universitar 2022-2023 fiecare universitate va avea un set de standarde, pentru că avem datoria către studenții români să nu aruncăm în aer un sistem de învățământ superior și să le oferim un proces didactic de calitate.
Calitate se poate face doar prin intermediul standardelor de calitate, care sunt atributul ARACIS. Acest lucru se va întâmpla. Termenul la care ne gândim este de 90 de zile.
Da. Le-am cerut colegilor mei ca, astăzi, să elaboreze un material, deși toate aceste precizări sunt disponibile de mult timp pe site-ul Ministerului Educației, dar, din dorința de a informa complet și cât mai bine, colegii mei vor pune la dispoziție astăzi publicului, presei, celor interesați, un material de sinteză din ceea ce este deja prezentat ca și condiții de derulare a acestor simulări.”