Ministrul Educatiei confirma o serie de masuri urgente care erau necesare in aceasta perioada, si care vor fi implementate foarte rapid in perioada aceasta, iar asta pentru ca este nevoie de includerea in programele de studiu a activitatilor de invatamant dezvoltate prin mijloace electronice.
Ministrul Educatiei spune ca erau necesare aceste masuri ca parte a procesului de revenire la normalitate dupa restrictiile din pandemie, mai ales ca acestea au fost ridicate in mijlocul unui an scolar, intr-o perioada in care multi refugiati se afla in caminele universitatilor din Romania, in care nu mai pot ajunge multi studenti.
“Deci ca ministru al educației am datoria şi avem datoria să susținem procesul de modernizare a învățământului superior, beneficiind de avantajele pe care le-am obținut în această perioadă de criză sanitară din perspectiva digitalizării.
Ca ministru al educației am anunțat că vom iniția o ordonanță de urgență prin care activitățile dezvoltate prin mijloace electronice, informatice și de comunicații specifice, să poată fi incluse în programele de studiu din România. Vom crea cadrul legal, și asta se va întâmpla foarte rapid.
Odată cadrul legal creat este vorba despre recunoașterea diplomelor românești și de nevoia de elaborare a unor standarde de calitate, diferențiat pe fiecare domeniu, pentru că domeniul științe medicale diferă de domeniul științe inginerești, de domeniul istorie și diferă de domeniul artei.
Deci, va trebui să avem un set de standarde elaborate de ARACIS pe fiecare domeniu. Acest lucru se va face și va fi urmare a unei obligaţii legale promovate prin ordonanță de urgență. Acest lucru necesită timp, pentru că este vorba despre sute de astfel de standarde.
Doar la nivel de master avem 78 de domenii. Pentru fiecare domeniu ARACIS, instituția îndreptățită să se pronunțe asupra calității va trebui să analizeze care este procentul activităților care vor fi derulate online. Acest lucru va trebui să fie realizat cu celeritate. Termenul la care ne gândim este de 90 de zile.
Da, nu este vorba de o redefinire a tuturor standardelor. Este vorba de o completare a acestor standarde cu activități ce pot fi susținute, aşa cum am spus, prin mijloacele informatice, electronice și de telecomunicații. Expresia va fi: pot. Deci va fi la decizia universității și la decizia cadrelor didactice, dacă vor beneficia de această oportunitate.
S-ar putea să fie și universități, cadre didactice care să aleagă să meargă în continuare în stilul clasic, dar noi avem datoria de a le crea cadrul legal pentru a alege. Dar a alege în niște limite care să nu depășească nivelul cerut de calitate, nivel de care depinde recunoașterea diplomelor românești în întreaga lume.”