Ministrul Sanatatii anunta o masura imediata extrem de importanta care este necesara in Romania chiar acum, oficialul guvernamental spunand ca ea va avea impact pentru milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca spitalele dedicate COVID-19 vor putea trata mai multe tipuri de pacienit.
Ministrul Sanatatii spune ca o OUG este in proces de avizare si va permite acest lucru, separat vorbin si despre faptul ca medicii de familie trebuie sa faca si consultatii fizice, nu doar online, in plus fiind crescute finantarile pentru medicii de familie cu procente fara precedent pentru sistemul medical din Romania.
“Se va schimba foarte rapid (n. red. tratarea mai multor tipuri de cazuri in spitale), este o ordonanta de urgenta in momentul de fata in proces de avizare. Toate aceste spitale, urmata ulterior de alte acte normative elaborate de noi, vor putea sa consulte toate tipurile de pacienti, sigur va exista o zona speciala pentru pacientii infectati cu SARS-CoV-2.
Ideea noastra este ca macar pana la 30 septembrie sa putem sa reveni progresiv la activitate normala. Din aceasta cauza vom asigura finantare la nivel similar cu cel al cheltuielilor efectuate pana la 30 septembrie, dupa care se va trece la finantarea clasica, care se refera strict la serviciile medicale de fiecare tip.
Nu este normal acest lucru (n. red. refuzul unor medici de a face consultatii in cabinete), una este daca situatia epidemiologica a impus-o, chiar si in situatia asta exista echipament de protectie. E normal ca medicii de familie sa isi consulte pacientii, pentru ca suntem medici in primul rand, avem o datorie fata de pacienti.
Se semneaza contractul cadru din care reiese modul in care se finanteaza medicina de familie. Ce pot sa va spun este ca in cadrul preocuparii pe care o avem in mod constant, si ar trebui sa reprezinte una dintre principalele linii strategice pentru perioada urmatoare, care inseamna urmatorii 10 ani.
Medicina de familie trebuie sa intr-adevar servicii de sanatate si ei trebuie reprezinte atat partea care realizeaza serviciile medicale preventive, cat si o buna parte dintre cele curative, incat presiunea pe sistemul medical spitalicesc sa fie mai mica. Lucrul acesta se intampla in toata lumea, duce la ani de viata sanatoasa, daca se fac preventie si screening.”