Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial in aceasta dupa-amiaza o serie de schimbari importante care vizeaza scolile din toata tara, iar asta pentru ca masurile sunt unele menite sa imbunatateasca sistemul educational, in special cele din mediul rural, sume serioase de bani fiind alocate.
Ministrul Educatiei spune ca digitalizarea scolilor este un obiectiv extrem de important pentru autoritatile din Romania in vederea imbunatatirii sistemului educational din tara noastra, iar proiectele care au fost gandite de catre autoritati vor fi puse in aplicare in cursul urmatoarelor luni.
“Deci digitalizarea este un sprijin pe care îl au îndeosebi școlile din mediul rural. Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar, atâta timp cât 80% din școlile care beneficiază de aceste granturi, sunt în mediul rural, sunt cele care vor fi avantajate.
În mediul rural, în care procentul necalificaților și cadrelor didactice care nu sunt titulare este cel mai ridicat, în mediul rural, despre care vorbiți, pe care îl cunoaștem cu toții foarte bine, cu toate neajunsurile lor, dincolo de faptul că sunt cei mai puțini profesori pregătiți, pentru că nu este suficient de atractivă cariera de dascăl, în mediul rural sunt și probleme de infrastructură, în mediul rural învățământul simultan, care este cea mai proastă forma de organizare, este și cel mai dezvoltat.
Odată cu introducerea digitalizării, acești elevi dezavantajați vor avea șansa să asiste, în mediul digital, la cele mai bune lecții predate de către cei mai buni profesori. De asta este important, legătura între tabla inteligentă și existența grupului sanitar nu există și nu trebuie să fie făcută forțat.
Avem puțin peste 200 de școli în care mai avem grupuri sanitare care nu sunt racordate la canalizare. Grupuri sanitare improprii. Deci această problemă va fi rezolvată în curând. Ministerul Educației a avut în buget o sumă destinată reabilitării grupurile sanitare, schimbării acestora, care a fost utilizat în proporție de doar 30%, restul de 70%, la finele anului trecut, s-au întors la buget.
De ce? Pentru că deși au existat bani ne confruntăm cu o slabă capacitate a autorităților locale pentru a propune și implementa aceste proiecte. Din păcate, totul se face cu educație. Ceea ce vă propun acum înseamnă o valorificare a oportunităților din România Educată, din PNRR, înseamnă să începem de undeva.”