Sorin Cimpeanu: Informarea Oficiala Importanta Transmisa pentru Intreaga Romanie

Sorin Cimpeanu Informarea Oficiala Importanta Transmisa Intreaga Romanie

Sorin Cimpeanu a transmis o informare oficiala pentru oamenii din toata Romania, iar asta deoarece in cursul zilelor trecute ministrul a fost implicat intr-o intalnire la nivel inalt cu actualul comisar european pentru locuri de munca si drepturi sociale, Nicolas Schmit, vizitand si un liceu din Bucuresti.

Sorin Cimpeanu spune ca a discutat cu acest comisar despre masurile pe care autoritatile din Romania le-au luat cu privire la copiii veniti din Ucraina din cauza razboiului care a devastat zone mari din tara, acestia putand participa la cursuri in scolile din Romania in momentul de fata, cu detalii mai jos.

“Întâlnirea ministrului Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, cu Nicolas Schmit, comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din București.








Întâlnirea bilaterală între ministrul roman si comisarul european a fost urmată de o întâlnire cu elevii colegiului și de vizitarea unor săli de clasă pentru discuții cu profesorii și elevii ucraineni. Ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a reiterat aprecierea guvernului român pentru flexibilitatea și angajamentul Comisiei Europene, care a venit imediat în sprijinul statelor membre cu fluxuri crescute de refugiați din Ucraina.

Ministrul român a prezentat comisarului Nicolas Schmit măsurile legislative și administrative adoptate cu maximă celeritate de către autorităţile române, măsuri prin care se asigură copiilor refugiați pe teritoriul României accesul la grădinițe și școli, în aceleași condiții aplicabile copiilor români.

Potrivit datelor ínregistrate, aproape jumătate dintre refugiații din Ucraina aflați în România sunt minori (43-44%). Ministrul și comisarul european și-au exprimat convingerea că înscrierea copiilor la școală contribuie la atenuarea stresului psihologic la care aceștia au fost supuși în retrageres din calea războiului. 1.236 de elevi ucraineni sunt înscriși deja în unitățile de învățământ preuniversitar în calitate de audienți si studiază după curriculum românesc, participand la toate activitățile educative în unitățile de învățământ, precum și în cadrul cercurilor constituite la nivelul palatelor și cluburilor copiilor.

Un numitor comun al celor două grupuri care şi-au manifestat dorinţa de a studia după curriculum românesc, respectiv ucrainean, este organizarea de cursuri de limba română. Ministerul Educaţiei acordă o atenţie deosebită acestui subiect. O importanţă deosebită din acest punct de vedere o are şi implicarea celor 214 profesori din învăţământul preuniversitar romanesc, capabili sa predea limba ucraineană şi/sau în limba ucraineană, precum şi a cadrelor didactice din învăţământul superior.”