Ministrul Apararii este implicat in aceasta perioada, in care razboiul din Ucraina inca este la granitele tarii noastre, in actiuni menite sa protejeze romania de efectele conflictului de la granitele tarii, iar in acest scop a avut o intalnire cu omologul sau din Marea Britanie, Ben Wallace, la Constanta.
Ministrul Apararii a fost acolo cand au fost certificate avioanele trimise de Marea Britanie pentru a ajuta la apararea granitelor aeriene ale NATO, implicit ale Romaniei, misiunea acestor avioane fiind de a ne tine in siguranta in aceast aperioada in care Ucraina are zona mari devastate de catre Rusia.
“Am avut astăzi onoarea să îl avem ca oaspete în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pe secretarul apărării din regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Domnul Ben Wallace. Marea Britanie este un partener strategic major pentru România, iar Forțele Aeriene Regale Britanice sunt alături de forțele aeriene române încă din anul 2017.
Am transmis omologului britanic mulțumiri pentru angajamentul consistent al țării sale în România și, cu precădere, pentru participarea la misiunile de poliție aeriană întărită ale NATO din țara noastră. Militarii britanici sunt mereu bineveniți în România și le mulțumim pentru dedicarea și profesionalismul cu care își îndeplinesc misiunile!
Avem o cooperare strânsă între armatele noastre. Cooperarea practică dintre forțele noastre se regăsește în nivelul crescut de răspuns și interoperabilitate. Totodată, militarii români și britanici sunt împreună și în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia, condus de Statele Unite ale Americii.
Marea Britanie contribuie cu ofițeri de stat major la comandamentele multinaționale aliate din România. De asemenea, și-a asumat rolul de mentor, prin Corpul Aliat de Reacție Rapidă, în procesul de operaționalizare a Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est din Sibiu. Asigurarea integrității spațiului aerian național și, implicit, aliat este deosebit de importantă. Prezența unui contingent aerian britanic puternic în România în actualul context politic reprezintă, totodată, un semnal al capacității aliate de a face față oricărei agresiuni.
Am trecut în revistă împreună cu secretarul apărării Wallace ultimele evoluții ale situației grave de securitate din Ucraina. Invadarea de către Rusia a Ucrainei a schimbat semnificativ paradigma de securitate regională și nivelul de amenințare pe flancul estic al NATO. Am discutat despre sprijinul concret oferit de către România și Marea Britanie Ucrainei în aceste momente extrem de dificile. Suntem fermi în angajamentul nostru de a oferi asistență și sprijin umanitar Ucrainei, inclusiv refugiaților care ajung în România.”