Andrei Baciu a confirmat o serie de hotarari de ultim moment pentru milioane de romani din toata tara, ele fiind luate pentru a se pune in aplicare o serie de masuri extrem de importante care vor avea impact national, dar care erau necesare in contextul iesirii Romaniei din starea de alerta si a imposibilitatii de a mai aplica anumite prevederi care erau legate de ea.
Andrei Baciu vorbeste mai jos despre o hotarare a Guvernului care le permite celor 2.000 de specialisti din DSP-uri si serviciile de sanatate public,a angajati in timpul pandemiei COVID-19, sa isi pastreze locurile de munca si dupa ce se va termina pandemia, o masura necesara pentru o zona a sistemului in care era nevoie de oameni.
“Cei 2000 de specialiști din direcțiile de sănătate publică și din serviciile de ambulanță angajați special pentru combaterea COVID-19 își vor putea continua activitatea pentru care au demonstrat că sunt mai mult decât pregătiți.
Sunt oameni care au muncit enorm, care au asigurat capacitatea de luptă împotriva pandemiei și au menținut sistemul de sănătate în stare de funcționare. Criza a fost depășită cu bine și datorită lor. Hotararea de guvern a fost adoptata pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 144/2010.
Guvernul a adoptat azi hotărârea care asigură cadrul legal pentru organizarea examenelor și ocuparea acestor aproape 2000 de posturi noi în diverse unități sanitare, direcții de sănătate publică, servicii de ambulanță sau instituții de asistență socială. Posturile temporare devin deci permanente. E o decizie corectă și benefică, prin care sistemul public de sănătate din România primește 2000 de profesioniști pe care ne putem baza în continuare.
De asemenea, documentul aduce o serie de modificări ale structurii organizatorice în vederea eficientizării activității și a creșterii capacității administrative a Ministerului Sănătății.
În cadrul ministerului se va înființa o structură de specialitate în vederea implementării reformelor și de monitorizare a stadiului de îndeplinire a țintelor și jaloanelor cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență, mecanism prin care România poate accesa fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență.”