Virgil Popescu: Masurile de Ultim Moment cu Impact pe Facturile Romanilor

Virgil Popescu a detaliat masurile extrem de importante care au fost luate de catre autoritatile din Romania pentru facturile romanilor din toata tara, iar aici vorbim in prima faza despre extinderea capacitatii Complexului Energetic Oltenia pentru a genera in 300 MW pentru reteaua de energie electrica a Romaniei.

Virgil Popescu vorbeste deasemenea si despre faptul ca se asteapta operationalizarea interconectorului vertical Grecia – Bulgaria pentru a se putea aduce gaze naturale ieftine din Azerbaidjan, ceea ce ar putea sa duca la o scadere a preturilor facturilor pentru gaze naturale in toata Romania.

“Complexul Energetic Oltenia este pornit, este cel care a beneficiat de ajutorul de stat de restructurare, aprobat de catre Uniunea Europeana, vom mari capacitatea cu 300 MW incepand cu data de 1 mai vor fi acele 600 de angajari pentru a mari capacitatea de carbune in cadrul sau.

Aceasta masura va fi activa cat timp vom avea nevoie de carbune, si cat timp vom putea extrage carbune suplimentar, vom mentine acest lucru pentru ca este nevoie de energie suplimentara in Romania. Capacitatea de intreconectare cu Ucraina este foarte mica, nu este semnificativ importul sau exportul de energie, schimburile comerciale cu Ucraina.

Ucraina in momentul de fata a devenit, impreuna cu Republica Moldova, reteaua ucraineana de energie electrica, si cea din Republica Moldova, s-au sincronizat cu reteaua europeana, deci nu mai este nevoie de statie back-to-back. Pana la sincronizarea cu reteaua europeana ei functionau sincronizati cu Federatia Rusa pe o alta frecventa, dar acum sunteti toti la aceeasi frecventa, sincronizati.

Interconectorul intre Grecia si Bulgaria este unul esential pentru operationalizarea coridorului vertical, am spus acest lucru. Odata cu operationalizarea lui, si sper sa fie de data aceasta exact in termenul pe care l-au spus atat premierul grec, cat si cel bulgar, cel tarziu la 1 septembrie, putem aduce gaze din Azerbaidjan, LPG, LNG din Grecia.

Deci practic inclusiv Europa poate folosi facilitatea BRUA prin interconectorul vertical pentru a aduce gaze. Noi avem toata interconectarea rezolvata, nu avem vreo problema in a primi gazele.”