Ministrul Educatiei este in centrul unui anunt oficial venit de la institutia pe care o conduce, iar el vizeaza toata Romania in aceasta perioada extrem de difciila a razboiului din Ucraina, cu un numar mare de refugiati care au ajuns in tara noastra, si a-i caror copiii urmeaza cursurile scolilor din Romania.
Ministrul Educatiei s-a intalnit zilele trecute la Bucuresti cu Comisarul European pentru mediu, Oceane si Pescuit, cu care a vorbit despre masurile pe care tara noastra le-a luat in contextul razboiului din Ucraina, si pe care le va mai lua in continuare, inclusiv pentru elevii romani.
“Sorin Mihai Cîmpeanu și comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, au vizitat luni, 11.04.2022, Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Capitală. Este a doua vizită pe care un comisar european o întreprinde la această unitate de învățământ, după vizita efectuată la începutul luni aprilie de Nicolas Schmit (titularul portofoliului pentru muncă și drepturi sociale), lucru care demonstrează atât recunoașterea pe care Comisia Europeană o arată față de răspunsul solidar dat de Guvernul României crizei generate de conflictul din Ucraina, cât și susținerea pentru eforturile depuse.
Vizita a început cu o întâlnire bilaterală în cadrul căreia cei doi oficiali au abordat situația generată de conflictul din Ucraina și sprijinul pe care România îl acordă persoanelor refugiate, comisarul european apreciind angajamentul și demersurile Ministerului Educației de a identifica cele mai bune soluții în beneficiul elevilor și tinerilor ucraineni.
Comisarul Virginijus Sinkevičius a apreciat măsurile legislative și administrative adoptate de Guvern pentru a asigura copiilor refugiați pe teritoriul României accesul în grădinițe și școli, în aceleași condiții aplicabile și copiilor români.
Totodată, acesta a apreciat soluțiile flexibile, alternative, găsite de Ministerul Educației pentru integrarea copiilor și tinerilor ucraineni în sistemul național de învățământ cu profesori din Ucraina, potrivit curriculumului ucrainean, așa cum se întâmplă și la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, unde numărul elevilor din cele opt clase speciale crește constant, ajungând acum la 264 de elevi (de la 227 în urmă cu două săptămâni).
Ministrul Educației a dat asigurări că acest model va avea continuitate, urmând a fi identificate și alte spații de învățământ în care elevii ucraineni de vârste diferite să își poată desfășura studiile, să beneficieze de un sentiment de stabilitate și normalitate și de o perspectivă. De asemenea, ministrul a reiterat intenția de a organiza, cu fonduri dedicate din programele operaționale ale Comisiei Europene.”