Marcel Boloș le vorbeste romanilor despre unul dintre cele mai importante proiecte care a fost anuntate in ultimii ani in Romania, unul care in mod teoretic ar trebui sa fie foarte bun pentru noi, acesta fiind cloud-ul guvernamental care ar trebui sa creasca nivelul de digitalizare al institutiilor romaniei.
Marcel Boloș vorbeste mai jos despre modul in care operationalizarea bazelor de date ar urma sa fie facuta, dar si de catre cine, insa si despre nivelul de siguranta pe care Guvernul il va garanta pentru ca datele din acestea sa nu poata fi accesate de catre persoane necunoscute dupa operationalizarea lor.
“Ordonanța de urgență, după cum ați văzut, a fost într-un proces de dezbatere publică pe care l-am derulat în mod firesc. Am primit foarte multe critici, dar cred că până la urmă este vorba de o neînțelegere. Nu s-a pus niciodată problema ca operaționalizarea și utilizarea bazelor de date să fie făcută de altcineva decât Autoritatea pentru Digitalizarea României.
Celelalte structuri implicate de la Serviciul de Telecomunicații Speciale, până la responsabilitățile care vin pe partea de securitate cibernetică, nu fac parte din accesul la bazele de date. Deci, practic am păstrat în zona civilă controlul asupra bazelor de date, dar este până la urmă un exercițiu firesc de dezbatere publică și, dacă vreți, este pentru prima dată când România intră pe făgașul acesta, normal, generat de interoperabilitatea bazelor de date.
Instituțiile publice vor fi obligate, după ce se aprobă legea în parlament, ca să se permită interoperabilitatea bazelor de date, înseamnă drumuri mai puține pentru oameni, înseamnă documente care fac parte din birocrație și, să zicem, care nu mai trebuie prezentate de la o instituție la alta, înseamnă foarte multe lucruri bune pentru ceea ce înseamnă serviciile publice adresate oamenilor.
Am avut acest proces de comunicare în fiecare săptămână. Avem ședință pentru ceea ce înseamnă implementarea cloud-ului guvernamental. Repet, este un început de drum și e firesc, România nu a avut până acum, dacă vreți, parcursul acesta pentru ceea ce înseamnă tehnica modernă, ”cloud computing” și din acest punct de vedere avem aceste dificultăți.
Dar nu trebuie să îi fie frică nimănui de faptul că ar avea cineva acces la bazele de date, ci dimpotrivă, să aibă încredere că această interoperabilitate a bazelor de date, greu înțeleasă, face mult bine pentru oameni. Şi noi, Guvernul României, din acest punct de vedere, avem sarcina ca să ducem lucrurile la sfârșit.”