Ministrul Sanatatii: Anuntul de Ultima Ora, Milioane de Romani Pusi in Alerta

Ministrul Sanatatii transmite printr-un anunt de ultima ora un semnal de alarma pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca le aduce in atentie problema extrem de serioasa a hepatitei cu cauze necunoscute care a infectat un numar insemnat de copii din diverse tari de pe glob.

Ministrul Sanatatii spune ca singura masura de preventie este spalatul pe maini, daca transmiterea e pe cale digestiva, insa in rest parintii trebuie sa fie foarte atenti la simptomele copiilor si sa mearga cu ei imediat la medicul de familie daca acestea apar, iar mai jos aveti toate detaliile transmise de medic.

“Este o hepatita de cauza necunoscuta care este o hepatita in forma severa, iar asta inseamna ca transaminazele, enzimele care semnalizeaza distrugerea celulelor hepatice, citoliza, sunt peste 500 unitati, adica de 10 ori mai mari decat normalul, deasemenea genereaza icter intens, adica ingalbenirea tegumentelor si mucoaselor, un sindrom digestiv cu fenomene de tip greturi, varsaturi.

Genereaza deasemenea o stare de astenie extrema datorata insuficientei hepatice, la care nu gasim niciun virus cunoscut in a produce afectare hepatica, nu se cunoaste cauza bolii. Singura corelatie care s-a facut pana in momentul de fata, sau sunt doua lucruri, in primul rand varsta este de pana la 17, cu majoritatea pana la 10 ani.

Un studiu facut in Marea Britanie, unde exista o aglomerare a acestor cazuri, arata o imbolanvire cu un adenovirus, un virus care produce infectii banale, respiratorii de obicei, dar care poate in cazuri rare sa aiba si tropism hepatic. Aceasta este singura corelatie cu o infectie virala in momentul de fata.

Noi am avut un singur caz raportat pentru ca intrunea definitia de caz probabil, respectiv icter, transaminaze foarte mari, sindrom digestiv, si o stare marcata de astenie, un copilas in varsta de 5 ani, este internat din data de 4 aprilie intr-un spital pentru tratament.

In momentul in care copilul are astfel de simptome parintii trebuie sa anunte in mod obligatoriu pediatrul. Singura masura preventiva in momentul de fata este ca un parinte sa fie atent si la o manifestare care implica discomfort digestiv, ingalbenirea tegumentelor si mucoaselor, si scaunele copilului sa fie foarte deschise la culoare, urina foarte inchisa la culoare, toate aceste semne chiar in lipsa febrei trebuie sa conduca parintele la pediatru cu copilul. Masurile igienite generale, spalatul pe maini, spalatul fructelor, etc, previn hepatitele cu transmitere pe cale digestiva.”