Sorin Cimpeanu ii anunta pe elevii din toate scolile Romaniei despre una dintre cele mai importante schimbari care este pregatita pentru ei in momentul de fata, una care vine ca o masura necesara de foarte multa vreme pentru institutiile de invatamant din tara noastra, dar una care vine dupa multi ani de asteptare.
Sorin Cimpeanu vorbeste mai jos despre unele dintre directiile pe care educatia financiara le va avea in scolile din tara noastra, dar si despre cum poate ea sa ajute foarte multi copiii, sau chiar studenti, pentru a invata cum sa fie mult mai inteligenti din punct de vedere financiar in viitor.
“Pentru majoritatea indivizilor interacțiunile cu sistemul financiar cresc după finalizarea studiilor liceale și provocările întâmpinate pot reprezenta stimulente importante pentru a-și însuși concepte de educație financiară. Intervențiile cu performanțe ridicate în influențarea comportamentelor financiare pozitive sunt cele care sunt efectuate cât mai aproape de momentul în care se iau deciziile.
Prin urmare este foarte important ca programele de educație financiară să continue și după finalizarea studiilor liceale. În acest stadiu e important ca programele să se concentreze pe dezvoltarea competențelor ce pot fi aplicate imediat: planificarea financiară, administrarea fondurilor disponibile, indentificarea și administrarea riscurilor financiare.
Familia joacă un rol important în dezvoltarea competențelor în domeniul financiar, furnizând copiilor primele oportunități de a discuta și interacționa cu banii. Un alt aspect care influențează semnificativ deciziile financiare ale indivizilor este autocontrolul și această trăsătură de caracter poate fi modelată în primii ani de viață.
Prin urmare sprijinirea părinților pentru a putea insufla copiilor de la vârste foarte mici atitudini și comportamente financiare pozitive, reprezintă o direcție de acțiune importantă în cadrul acestei strategii. Aceasta are în vedere realizarea următoarelor activități: Dezvoltarea unui website care să ghideze părinții cu privire la modul în care pot să insufle comportamente financiare pozitive în funcție de vârsta copiilor.
Folosirea campaniilor media pentru a promova beneficiile în dezvoltarea copiilor a discuțiilor pe teme financiare din cadrul familiei (ex. rolul banilor și cum ar trebui să fie folosiți banii, planificarea financiară etc.). În special, pentru vîrstele mici, utilizarea poveștilor pentru influențarea comportamentelor financiare pozitive poate reprezenta o cale eficientă în realizarea educației financiară. Mesajele transmise prin intermediul unor persoanje de desene animate, din cărți sau din jocurile video pot ajunge ușor la copii și pot influența semnificativ comportamentul acestora.”