Virgil Popescu, ministrul Energiei, le confirma romanilor o masura foarte importanta care a fost adoptata in mod oficial in cadrul Guvernului Romaniei, iar asta deoarece vorbim in final despre o ordonata privind fondul de modernizare pentru Romania, acesta putand fi folosit acum de institutiile romanesti.
Virgil Popescu vorbeste despre modul in care este finantat acest fond de modernizare la nivelul intregii Uniuni Europene, implicit si in Romania, dar spune deasemenea si functioneaza fluxurile financiare prin intermediul carora se deconteaza lucrarile din acest fond de catre diverse institutii ale statului.
“Astăzi în ședința de guvern am aprobat ordonanța fondului de modernizare, să-i spunem așa. Este o ordonanță care practic stabilește cadrul instituțional și financiar pentru funcționarea fondului de modernizare. Vă reamintesc că fondul de modernizare este alcătuit la nivelul Uniunii Europene din vânzarea a 2% din totalul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și România are alocate 11,98% din totalul acestor certificate.
În valoare absolută de certificate, de CO2, ca să le spunem pe scurt, sunt 200.200.000 de certificate de CO2, la o medie a valorii certificatului de CO2 vorbim de o valoare totală a fondului de modernizare de aproximativ 13 miliarde de euro, poate chiar evident mai mare, pe măsură ce valoarea certificatului de CO2 va crește.
În ordonanță stabilim exact cum funcționează fluxurile financiare, cum se decontează lucrările din fondul de modernizare, stabilim domeniile prioritare care sunt domeniile din investiții, și aici vorbim din Directiva fondului de modernizare, vorbim de energia regenerabilă, vorbim de înlocuirea cărbunelui cu producere de energie pe bază de cărbune, vorbim inclusiv de energie nucleară, de rețele de transmisie a energiei electrice, de rețele pentru distribuția și transportul gazelor naturale, vorbim de depozitele de gaze.
Deci, vorbim inclusiv de finanțarea proiectelor de depozitare a gazului. Evident, vorbim de tot ce înseamnă distribuție de energie electrică, stocaj de energie electrică. Practic, vorbim de toate tehnologiile noi și moderne care sunt în domeniul energiei electrice. În plus față de acest lucru.
Ordonanța vine clar cu o noutate: vrem să încurajăm absorbția banilor din fondurile de modernizare și vrem să lucrăm în parteneriate, prin acorduri de delegare, cu colegii noștri de la alte ministere, de la alte instituții publice centrale și este aici colegul meu de la Ministerul Agriculturii. De la dânsul a venit această idee de colaborare și va fi primul acord delegat, semnat probabil săptămâna viitoare.”