Ministrul Sanatatii a facut un foarte important anunt de ultima ora cu o masura care a fost decisa pentru milioane de romani din intreaga tara, masura care are la baza nevoia de finantare a achizitiei de vaccinuri impotria Coronavirus, fiind nevoie de resurse ale fondului de rezerva ale Guvernului Romaniei.
Ministrul Sanatatii explica mai jos cum au fost semnate contractele in baza carora sunt livrate vaccinurile in Romania, ce limitari au existat pentru campania de vaccinare, cate vaccinuri a cumparat Romania pana la final de an 2023, iar numai pentru achitarea celor care trebuie sa vina in 2022 e nevoie de fonduri suplimentare.
“Contractele de pe urma cărora România are acces la vaccin împotriva COVID-19 sunt încheiate centralizat la nivelul Comisiei Europene în numele tuturor statelor membre și nu direct de către statul roman, între Comisia Europeană și producătorul vaccinului și sunt sub forma “APA” (Advance purchase agreement) și “PA” (Purchase Agreement) traduse în limba română: “ACA” (Acord de cumpărare în avans) și “AC” (Acord de Cumpărare).
Limitările campaniilor de vaccinare în UE bazate pe aceste vaccinuri au fost:
Capacitatea scăzută de producție la începutul anului 2021, care nu a fost suficientă în comparație cu cererea. Nesiguranța referitoare la tipul vaccinurilor ce vor fi autorizate. Producția vaccinurilor cu termene scurte de valabilitate. Pericolul eficienței limitate a vaccinurilor dezvoltate în funcție de variantele de virus.
Din motivele sus menționate, strategia UE a fost de a încheia mai multe contracte cu asumarea posibilității existenței de doze în exces. În plus, ultimele contracte încheiate menționează posibilitatea adaptării vaccinurilor în funcție de variantele virale circulante. Ministerul Sănătății a semnat, în numele Guvernului Românei, Formularele de comandă în baza acestor Acorduri Cadru în vederea asigurării livrărilor de vaccinuri necesare pentru derularea campaniei de vaccinare.
Astfel, pentru perioada decembrie 2020 – decembrie 2023 România a contractat o cantitate totală de 87.178.462 doze vaccinuri de la producătorii care au obtinut autorizatii de punere pe piata europeană, respectiv : Pfizer/ Biontech, Moderna, Janssen și AstraZeneca.
În perioada decembrie 2020 – aprilie 2022 activitățile de vaccinare a populației împotriva COVID 19 au urmat îndeaproape obiectivele stabilite în cadrul Strategiei naționale de vaccinare sub coordonarea Comitetului Național de Coordonare a activităților de vaccinare împotriva COVID 19. Astfel, până la data de 10.04.2022 au fost vaccinate cu schemă completă de vaccinare un număr de 8.097.471 persoane, iar la un număr de 2.579.080 persoane a fost administrată și a 3-a doza (doza de rapel), în total fiind administrate un număr de 16.788.206 doze.”