Ministrul Sanatatii ii anunta pe milioanele de romani din intreaga tara despre noi decizii foarte importante care au fost deja adoptate si urmeaza sa fie puse in aplicare, iar dupa cum puteti vedea si mai jos, in extrasul ordinului 1.392, vorbim despre modificari cu privire la procesul pentru vaccinare in Romania.
Ministrul Sanatatii explica mai jos cum urmeaza sa fie facuta vaccinarea la medicii de familie pentru anumite categorii de persoane care sunt inscrise, sau nu, la respectivii medici de familie, inclusiv in cazul copiilor, asa ca va puteti face o idee cu privire la ceea ce se intampla in tara noastra incepand cu perioada urmatoare.
„În anexa nr. 1, la litera C punctul 1.4, subpunctul 1.4.2 se modifică și va avea următorul cuprins:1.4.2. efectuarea vaccinării beneficiarilor prevăzuți la titlul D punctul 1 cu tipurile de vaccinuri menționate în Calendarul național de vaccinare și la vârstele prevăzute în acesta sau, după caz, la alte vârste, în situația completării schemei de vaccinare.
Medicii de familie au obligativitatea efectuării vaccinării beneficiarilor înscriși pe lista proprie de asigurați, a beneficiarilor înscriși pe lista de asigurați a altui medic de familie pe care îl înlocuiește, în toate situațiile de înlocuire a unui medic prevăzute de legislația în vigoare, respectiv: convenție de înlocuire și convenție de reciprocitate, precum și acelora care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie.
La solicitarea DSP și/sau a părinților copiilor sau a aparținătorilor legali, cu utilizarea vaccinurilor achiziționate de Ministerul Sănătății sau, după caz, achiziționate de aparținători în situații în care pot fi dovedite discontinuități în aprovizionare. Efectuarea vaccinării se realizează după acordarea unei consultații medicale prin care se confirmă starea de sănătate a copilului. Efectuarea vaccinării și consultația medicală acordată constituie serviciul de vaccinare.
În cadrul unui serviciu de vaccinare se inoculează unul sau două tipuri de vaccinuri conform Calendarului național de vaccinare. Consultația medicală acordată în cadrul serviciului de vaccinare urmărește obiective distincte de consultațiile din cadrul serviciilor medicale de prevenție și profilaxie decontate de către casele de asigurări de sănătate, după cum urmează.
1.4.2.1. …, 1.4.2.2. evaluarea contextului epidemiologic, după caz, 1.4.2.3. examenul clinic, 1.4.2.4. consilierea părinților copiilor sau a aparținătorilor legali referitor la reacțiile postvaccinale și atitudinea terapeutică în cazul apariției lor, 1.4.2.5. înregistrarea în RENV, 1.4.2.6. urmărirea apariției RAPI și raportarea lor. Serviciul medical de vaccinare se consemnează în evidențele primare ale cabinetelor medicale de asistență medicală primară.”