Vasile Dincu, ministrul Apararii, anunta punerea in aplicare a unei noi decizii foarte importante NATO care vizeaza toata Romania, iar asta deoarece a fost pusa in sfarsit in aplicare masura de a se constitui un grup de lupta nou in tara noastra, iar el va fi disponibil incepand cu luna mai in tara.
Vasile Dincu spune ca acesta va fi coordonat de catre Franta, ca natiune cadru, iar multumita dislocarii si acestor trupe in tara noastra, ar trebui sa beneficiem de un nivel mult mai ridicat de siguranta in contextul in care razboiul din Ucraina pare sa se prelungeasca in aceasta perioada.
„Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence – BGFP) din România se constituie, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.
La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance („Spearhead”) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma BGFP pe teritoriul național, integrând, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.
Forțele principale ale BGFP vor fi dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu (județul Brașov) unde vor executa misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României. De asemenea, Franța va disloca un detașament de apărare antiaeriană în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia.Mulțumesc partenerilor francezi, în special Doamnei Florence Parly, ministrul apărării al Republicii Franceze, națiunilor aliate care se vor alătura acestui grup de luptă.
Dar și decidenților NATO care au răspuns necesităților de securitate din zona Mării Negre, în noul context generat de invazia Rusiei în Ucraina. Grupul de Luptă al NATO va conduce la creșterea cooperării militare a României cu Franța și, implicit, la creșterea securității spațiului euro-atlantic pe flancul estic. Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de reacție în contextul crizei din regiunea Mării Negre.
Constituirea grupurilor de luptă (Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria) se înscrie în setul mai larg de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe termen mediu și lung, ca urmare a conflictului militar declanșat de Federația Rusă în Ucraina.”