Ministrul Sanatatii vorbeste despre schimbarile majore care vor fi facute pentru medicina din Romania, pentru milioanele de oameni care se bazeaza pe sistemul medical din tara noastra, iar asta pentru ca el vrea sa transpuna in Romania legislatia europeana cu privire la studiile clinice.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre ce presupune asta, inclusiv la nivel de investitii si remunerari pentru oamenii din sistemul medical, dar vorbeste si de evolutiile in medicina, ajutate de inteligenta artificiala, si de cercetare in domeniul celulelor.”
“Cred ca este important ca tot mai multe unitati sanitare sa fie implicate in studii clinice, cred ca trebuie sa aiba organizate acolo unitati pentru studii clinice, am vazut lucrul acesta in Israel de curand cand am fost, este foarte, foarte bine organizat. Nu se refera doar la studiile de faza 3, ci si la studiile de faza 1 si 2.
Este clar ca avem nevoie de asa ceva, si studiile clinice pot aduce resursa importanta inclusiv pentru dotarea si modernizarea unitatilor sanitare. Nu trebuie in mod neaparat ca cei care fac studiile clinice, personalul respectiv, sa fie.. trebuie sa stabilim o proportie intre plata personalului care lucreaza in studiile clinice si beneficiile, daca vreti asa, de natura financiara pentru unitatile sanitare.
Totul astfel incat ele sa poata sa isi diversifice, sa-si largeasca baza de studii clinice, modernizata, incat sa existe si un interes al management-ului acestor unitati pentru incurajarea acestor tipuri de activitati de studii clinice, si nu in ultimul rand, accesul unor pacienti din Romania la molecule inovative mai rapid decat in momentul autorizare, nu cred ca este de neglijat.
Îmi amintesc cum am început să studiez medicina cu ani în urmă şi am început cu biologia celulară. Apoi ştiinţa a avansat, încetul cu încetul, cu biologia moleculară şi acum suntem implicaţi din ce în ce mai mult în studierea funcţionării celulelor.
Cred că dezvoltarea în ţara noastră a unui corp profesional puternic, format din medici, biologi, fizicieni şi biochimişti, care studiază aceste mecanisme şi care dezvoltă modele de bune practici şi publică articole despre cercetările lor va aduce România mai repede în fruntea ţărilor din Uniunea Europeană şi din întreaga lume în acest domeniu. Va fi, in opinia mea, una dintre cele mai importante provocari, in urmatorii 10 ani, alaturi de dezvoltarea inteligentei artificiale in medicina. Eu cred ca obiceiurile, comportamentele noastre referitoare la practicarea medicinei vor fi radical schimbate de această dezvoltare.”