Ministrul Educatiei a facut astazi un anunt extrem de important in urma unei decizii care a fost pusa in aplicare printr-o hotarare de Guvern, el confirmand in mod oficial faptul ca elevii vor primi mai multi bani pentru performantele scolare, iar mai jos explica si cum anume se vor aloca acesti bani.
Ministrul Educatiei explica mai jos exact ce inseamna aceste modificari si cum anume va fi totul realizat la nivel administrativ de catre autoritati pentru ca responsabilitatile fiecareia sa nu se suprapuna, iar fiecare sa isi poata duce la indeplinire atributiile pe care le are, iar copiii sa isi primeasca banii pe care ii asteapta acum.
“Este vorba de nevoia de reglare a arhitecturii de sistem, care se va putea face prin eliminarea acestor suprapuneri de atribuții, prin clarificarea rolului fiecărui actor din domeniul educației, fie că este vorba de școală, fie că este vorba de primărie, fie că este vorba de Inspectoratul Școlar Județean al municipiului București sau Ministerul Educației.
Aceste lucruri vor putea fi cu adevărat reglate doar în momentul în care vom avea adoptate legile educației urmare a proiectului ”România Educată’, legea învățământului preuniversitar și legea învățământului superior. Problema pe care o semnalați ține de reglarea mecanismelor la nivelul Legii Învățământului preuniversitar.
De asemenea, după adoptarea acestor legi în Parlament, va fi nevoie de peste 100 de acte normative subsecvente, hotărâri de guvern şi ordine de ministru. Acest lucru se va putea întâmpla și trebuie să se întâmple până în septembrie 2023.
Abia atunci vom putea avea acest aspect reglat, pentru că în momentul de față există, și asum ceea ce spun, există prevederi care sunt extrem de importante în Legea Educației, precum obligația de a face un plan de învățare individualizat, mai ales acum după criza sanitară – nu se respectă, sau portofoliul educațional al elevului, care este extrem de important și care, iarăși, nu se face.
Sunt alte lucruri care nu se întâmplă. De ce? Pentru că deși există prevedere legală la nivel de lege, nu avem mecanismele construite în așa fel încât să veghem eficient la respectarea acestor obligații legale, precum este cea de plată a burselor într-un cuantum minim garantat, începând cu anul 2020, de la bugetul de stat. Primăriile au obligația legală pentru a plăti aceste burse într-un cuantum minim asigurat de către Guvern.”