Ministrul Educatiei a anuntat premiera a 90 de unitati de invatamant preuniversitar ca parte a Competitiei Nationale Scoala Europeana, aceasta fiind reluata dupa o pauza de doi ani de zile ca parte a uneia dintre initiativele pe care ministerul Educatiei le implementeaza in Romania
Ministrul Educatiei spune ca editia de anul acesta s-a desfasurat in 131 de unitati de invatamant preuniversitar din 36 de judete din toata Romania, inclusiv municipiul Bucuresti, majoritatea scolilor castigatoare fiind din capitala, urmand cele din Suceava si Dolj, cele din Iasi fiind plasate pe locul al treilea.
“Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a premiat cele 90 de unități de învățământ preuniversitar câştigătoare la a XVII-a ediţie a Competiției Naționale „Şcoală Europeană”. La evenimentul desfășurat astăzi, 8 iunie, la Palatul Parlamentului, au mai fost prezenți Monica Cristina Anisie, președintele Comisiei pentru învățământ, tineret și sport din Senatul României, Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, secretarii de stat Antoneta-Georgina Bolchiș, Sorin Ion, Ionel Florian Lixandru și subsecretarul de stat Cătălin Mihai Micu (Ministerul Educației).
Reluată după o întrerupere de doi ani provocată de pandemia de Covid-19, competiția națională „Școală Europeană” este una dintre inițiativele Ministerului Educației pe care instituțiile europene o recunosc drept exemplu de bune practici în privința implementării și dezvoltării politicilor europene din domeniul educației.
La ediţia curentă s-au înscris 131 de unităţi de învăţământ preuniversitar din 36 de județe și din Municipiul București. Pe primele 5 locuri s-au clasat Școala Gimnazială „George Vâlsan” din Amara (196 de puncte), Liceul de Arte „Ionel Perlea” din Slobozia (195 de puncte), Școala Gimnazială nr. 10 Suceava (193 de puncte), Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret (191 de puncte) și Școala Gimnazială „Constantin Parfene” din Vaslui (190 de puncte).
În funcţie de judeţele de provenienţă, se înregistrează următoarea distribuţie a celor 90 de şcoli câştigătoare: Bucureşti – 11, Suceava și Dolj – câte 9, Iaşi – 6, Gorj – 5, Cluj, Timiş, Bihor şi Vaslui – câte 4, Buzău, Dâmboviţa, Ialomiţa şi Prahova – câte 3, Botoşani, Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Maramureş, Neamţ – câte 2, Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Covasna şi Olt – câte una.
Pe lângă Certificatul „Şcoală Europeană” 2022, fiecare școală premiată beneficiază și de suma de 5.000 lei, ce poate fi utilizată pentru dotarea instituției. Decizia privind bunurile achiziţionate aparţine conducerii fiecărei unităţi de învățământ. Evaluarea candidaturilor s-a realizat pe baza următoarelor criterii: 1. coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a unităţii şcolare, 2. integrarea activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene în programul curent al şcolii.”