Ministrul Sanatatii va face o serie de schimbari foarte importante in sistemul medical din Romania, iar unele dintre ele sunt prezentate in hotararea de Guvern de mai jos, care acum trece prin procesul de transparenta decizionala inainte de a fi adoptata de catre autoritatile romane.
Ministrul Sanatatii adopta un plan pentru dezvoltarea resurselor umane in sanatate pentru anii 2022 – 2030 astfel incat sa se asigure atat angajarea, cat si mentinerea, in sistem a unui personal profesionist care sa imbunatateasca calitatea actelor mediale efectuate in Romania.
“Planul Strategic Multianual pentru Dezvoltarea Resurselor Umane în Sănătate 2022-2030 este un instrument-cadru cu scopul de a permite formularea de politici de resurse umane care să asigure angajarea, retenția și dezvoltarea carierei profesionale a personalului în interiorul instituțiilor publice din sănătate.
În anul 2021 a fost elaborat Planul Național de Reconstrucție și Reziliență (denumit în continuare PNRR), plan ce va fi implementat până în anul 2026, având finanțare nerambursabilă cat si și rambursabilă de la Uniunea Europeană. Precizăm faptul că proiectul este prevăzut la Jalonul Nr. 357 – Intrarea în vigoare a legislației privind cadrul strategic pentru dezvoltarea resurselor umane din sănătate prin hotărâre de guvern, parte a reformei Nr. 3 Dezvoltarea capacității pentru managementul serviciilor de sănătate și managementul resurselor umane din sănătate din Componenta C12 Sănătate, termenul de finalizare fiind trimestrul al doilea al anului 2022.
De asemenea, măsurile propuse în prezentul plan se aliniază obiectivelor prevăzute în proiectul Program-For-Results (PforR) al Băncii Mondiale și Guvernului României, precum și Programului Operațional Sănătate în noul exercițiu financiar european. Planul Strategic Multianual pentru Dezvoltarea Resurselor Umane în Sănătate 2022-2030 este dezvoltat în armonie cu Strategia Națională de Sănătate 2022-2030 si corelat cu Strategia Globală privind Resursele Umane în Sănătate.
Forța de muncă 2030 (Global Strategy on Human Resources for Health: Workforce 2030) si se bazează pe următoarele principii: Dreptul fundamental al fiecărui cetățean cu privire la accesul la serviciile de sănătate la standarde ridicate. Accesul populației la personal medical de încredere și competent; Planificarea resurselor umane în sănătate trebuie să țină cont de nevoile și cererile înregistrate la nivelul sistemului de sănătate, pornind de la comunități.
Distribuția echitabilă a resurselor umane în concordanță cu nevoile teritoriale; Management eficient în vederea optimizării potențialului forței de muncă de a oferi servicii medicale de calitate; Finanțarea corespunzătoare în vederea asigurării unei implementări de succes a Planului Strategic Multianual pentru Dezvoltarea Resurselor Umane în Sănătate 2022-2030 și angajamentul părților interesate de acest aspect.”