Cauzele numarului mare de decese in Valul 4 al Coronavirus. Ministrul Sanatatii da vina pe sistemul de sanatate

Ministrul Sanatatii explica pentru romani care a fost, in opinia sa, care au fost principalele motive din cauza carora in valul 4 al pandemiei de Coronavirus a existat un numar mai mare de decese in Romania, el spunand ca modul de organizare al sistemului de sanatate a stat la baza deceselor numeroase.

Ministrul Sanatatii confirma si ca lipsa antiviralelor, sau discutiile despre anumite tratamente minune care nu functionau a daunat deasemenea, la final vorbind si despre vaccinurile pe care Romania trebuie sa le mai primeasca in perioada urmatoare de la producatori ca parte a contractelor semnate.

“Noi am avut o diferenta fata de tarile occidentale in valul 4, a fost mai mare in Romania, dar lucrul acesta s-a datorat nu numai lipsei de vaccinare, ci si a modului ca organizare al sistemului de sanatate, care a preferat sa duca toti pacientii la spital, daca se poate, sa-i duca tarziu la spital, sa ii diagnosticheze tarziu, decat sa ia masuri de diagnostic precoce si tratament ambulatoriu.

Aici cred ca a fost diferenta foarte mare. A existat in mod evident o lipsa a antiviralelor si o disputa, care nu a facut bine nimanui, legata de diverse tratamente minune, care pana la urma nu s-au dovedit a fi eficiente nu numai in Romania, ci nicaieri. Nu se intampla nimic (n. red. privind vaccinurile pe care trebuie sale primeasca Romania), singurul mesaj primit este ca reprezentantii Comisiei Europene lucreaza in sensul statelor membre.

Lucrul se face privind negocierile, iar deocamdata singurul lucru obtinut este o amanare a livrarilor pentru sfarsitul lunii septembrie. Noi avem aproximativ 8.5 milioane de vaccinuri, ele stau in depozite, la un moment dat vor expira, dar s-a discutat despre o eventuala prelungire a perioadei de valabilitate a vaccinurilor.

Sigur, acestea sunt studii farmacologice care se fac si certifica validitatea vaccinurilor. Anul acesta probabil ca mai avem de primit vreo 7 milioane, cel putin, iar anul viitor cred ca vreo 19 milioane. Am fost solidari cu alte 9 tari din Uniunea Europeana, am semnat-o, am discutat-o la Luxembourg, nu la Bruxelles, cu reprezentantii Comisiei.

Ei incearca sa faca eforturi, ne-au explicat ca este vorba despre un contract comercial in care exista obligatii contractuale, nu l-am incheiat noi, dar sigur noi in diverse etape am acceptat anumite cantitati de vaccinuri anticipat, ori promisiunea de a schimba vaccinurile care trebuie livrate cu vaccinuri actualizate pentru tulpina Omicron e greu de crezut.”