Virgil Popescu a anuntat in mod oficial faptul ca ministerul pe care il conduce a reusit sa lanseze doua apeluri de proiecte pe care el le considera a fi foarte importante pentru romani, ele asigurand finantare pentru investitii in cogenerarea de inalta eficienta in sectorul incalzirii centralizate, bani care pot fi accesati inclusiv de unitati administrativ-teritoriale.
Virgil Popescu spune ca nu mai putin de 388 de milioane de euro este bugetul alocat acestei scheme de care pot beneficia unitatile administrativ-teritoriale din Romania, si nu numai, astfel ca multumita investitiilor romanii vor scapa de grija problemelor cu incalzirea peste iarna, asta desigur doar daca nu locuiesc in Bucuresti, unde exista probleme majore cu sistemul de termoficare.
“PNRR! Componenta C6. Energie! Aș vrea să le mulțumesc colegilor din ministerul Energiei pentru că prin munca lor energică am reușit să ne îndeplinim jaloanele! Astăzi am lansat două apeluri de proiecte foarte IMPORTANTE: finanțare pentru investiții în cogenerarea de înaltă eficienţă în sectorul încălzirii centralizate.
Finanțare pentru sprijinirea investiţiilor în modernizare, monitorizarea și eficientizarea consumului de energie la nivelul operatorilor economici în vederea asigurării eficienței energetice în sectorul industrial! Sute de milioane de euro care pot fi accesați de UAT-uri și de operatori economici – microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, dar și întreprinderi mari.
Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaz, flexibile și de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate: Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 388.050.000 euro (echivalentul în lei la cursul de 4,9195 lei/euro), compus din 298.500.000 euro fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Componenta C.6 Energie și fonduri naționale de 89.550.000 euro prin aplicarea procentului de supracontractare de 30%.
Sprijinirea investiţiilor în modernizare, monitorizarea și eficientizarea consumului de energie la nivelul operatorilor economici în vederea asigurării eficienței energetice în sectorul industrial: Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 62.000.000 euro, fonduri europene nerambursabile asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Componenta C.6 Energie.
Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordat prin prezenta măsură, în baza art. 38 – Ajutoarele pentru investiții în favoarea măsurilor de eficiență energetică, din Regulamentul (UE) nr. 651/2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratat, este de maxim 1.200.000 EUR pentru o întreprindere.”