Ministrul Apararii a anuntat in urma Summit-ului NATO de la Madrid ca Romania a obtinut cele mai importante garantii de securitate de cand este membra a aliantei militare, iar asta deoarece in flancul estic urmeaza sa fie crescuta prezenta inaintata si nivelul de aparare colectiva pentru a asigura securitate pentru tarile care au granite cu Rusia, sau Ucraina.
Ministrul Apararii spune ca SUA va creste numarul militarilor care vor fi prezenti in Romania, asta in timp ce presedintele Frantei, Emmanuel Macron a confirmat disponibilitatea tarii sale de a dezvolta grupul de lupta din Romania la nivel de brigada, dar separat de asta vor mai veni si alte echipamente de ultima generatie, munitie, si nu doar atat.
“Summit-ul NATO de la Madrid s-a încheiat cu decizii foarte importante pentru viitorul alianței și pentru securitatea Europei. Pentru România, acest summit a adus cele mai importante garanții de Securitate de când țara noastră este membru NATO.
Creșterea prezenței înaintate și a apărării colective pe flancul estic: Statele Unite ale Americii au anunțat, prin președintele Joe Biden, suplimentarea numărului de militari în România, totodată președintele Franței, Emmanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a dezvolta actualul grup de luptă, a cărui națiune cadru este, la nivel de brigadă.
În plus, prezența înaintată se va reflecta și în pre-poziţionare de echipamente, muniţie şi alte capabilități necesare unei prezențe robuste, concrete și puternice a NATO în această zonă a Europei. Noul concept strategic al NATO statuează Marea Neagră drept zonă de importanță strategică pentru NATO.
România va contribui la Fondul NATO de Inovare – un fond care va avea la dispoziție 1 miliard de dolari pentru următorii 15 ani, pentru dezvoltarea de tehnologii pentru ca Alianța să răspundă provocărilor critice de apărare şi de securitate și va participa cu două centre de testare la acceleratorul DIANA al Alianței („Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic”).
România devine, după acest summit, o parte mult mai importantă a teritoriului pe care îl apără NATO. În dialogul pe care l-am avut cu Loara Stefanescu, la TVR Info, am detaliat deciziile de la Madrid și dimensiunea istorică a acestora în contextul actual de securitate globală.”